joi, 8 iulie 2010

Curiozitati de an 2




Ca sa-mi fac curaj sa mai scriu pe blog, si pentru ca in sesiunea asta cea mai buna metoda de relaxare era sa le adun, am hotarat sa postez cateva curiozitati, "fun facts", sau pur si simplu informatii folositoare legate de ce am invatat eu in anul doi, si ce imi amintesc din anul intai.

Am incercat sa folosesc cuvinte cat mai uzuale.Chiar daca nu folosim un limbaj de specialitate inca, noi, studentii la medicina, uitam uneori ca nu toata lumea stie ce e "eugenia" sau "estradiolul".

Aceste "stiati ca..." nu sunt de fapt culese sa amuze publicul larg, ci sa ne amintesca noua, viitorilor medici, (cand ma voi trezi eu peste ceva ani) ce anume ne capta atentia, ce ascunzisuri interesante are o materie.

Asa ca, cu scuzele de rigoare, nu va asteptati la ceva extraordinar.

~ exista bacterii dependente de antibiotice numite sugestiv bacterii toxicomane;

~ hormonul sarcinii(progesteronul) modifica activitatea creierului astfel incat femeile gravide vorbesc mai rar, mai incet dar si gandesc mai incet;
~ hormonul feminin (estradiolul) este responsabil in perioada de formare a organismului ( la bebelusi ) de structurarea de tip masculin a creierului si astfel de comportamentul specific masculin. Se crede ca dereglari in acest proces de dezvoltare ar fi cauza comportamentului homosexual.

~ "aspect eunucoid caracterizat de membre lungi si gracile, apare la persone cu genotip XXY" (genotip se refera la gene, adn... stiti voi...) Acum sa vedeti cum deduce o studenta de anu 2 ce inseamna cuvantul "eunucoid". Daca stiti cum sa NU complicati lucrurile probabil va-ti dat deja seama de la ce vine cuvantul. DEDUCTIE: XXY=barbati feminizati => barbati cu prea putin testosteron => barbati fara testicule => Oooauu.... Eunuc.
~ exista barbati XX care arata absolut normal si nu isi dau seama ca sunt din punct de vedere genetic femei decat cand vor sa aiba copii (pt ca nu pot avea). Fenomenul este posibil pentru ca responsabila de realizarea corpului barbatesc este o gena, care se intampla uneori sa ajunga pe unul din cromozomii X.
~ exista o boala genetica numita Sidrom Turner, dat de absenta unui cromozom X. Femeile care sufera de aceasta boala nu au un corp frumos, feminin si pot face ceva boli mai des, dar in rest traiesc ok. Ciudatenia sta in faptul ca 95% dintre sarcinile ce poarta acest fel de copil sufera avort spontan(femeia nici macar nu apuca sa isi dea seama ca e insarcinata). Adica daca esti in cei 5% care supravietuiesc, traiesti o viata intreaga fara pericol (genetic) de moarte.

* simplu fun fact: formulare intr-o carte de genetica medicala "serioasa" -> "ideile eugenice negative sau pozitive, ferite de exagerari socio-politice, sunt SEDUCATOARE" (eugenia se refera practic la selectarea urmasilor perfecti);

~ fetele probabil au observat ca ne bronzam mai repede si mai tare pe exteriorul bratelor si picioarelor. Acest fenomen se datoreaza numarului crescut de celule responsabile de producerea pigmentului in aceste zone.
~ exista celule "sinucigase" altruiste. Prin moartea lor celelalte celule au mai multe resurse de supravietuire. Iar referitor la supravietuire:
~exista substante care zic practic celulei "Traieste", fara acestea ea s-ar sinucide.

~ din punct de vedere medical o femeie are o viata sexual activa doar atat timp cat are ciclu(ce mai conteaza actul in sine.... ;)) );

~ din engleza : "liver"= can't live without it. In romaneste ficat nu sugereaza deloc importanta acestui organ.
~ pancreasul a fost comparat de Papilian ( guru in anatomie la Cluj ) cu o "limba de caine"
* cuvantul insulina vine de la insulele de celule pancreatice ce o secreta, si eu imi dau seama abia in anu 2....anyway...

Din categoria Useful sau "e bine de stiut":

# manevrele de resurscitare facute la primul ajutor(pe care le vedem mereu in filme) si anume apasarea inimii (masaj cardiac), trebuie realizate pe o suprafata tare. Vedem la TV ca li se face manevra direct in patul de spital, in realitate o infirmiera introduce rapid o placa sub pacient ca acesta sa nu se scufunde in saltea.

# Serpii veninosi au intotdeauna ochii cu pupila verticala, ca la pisica.( problema e daca apuci sa vezi chestia asta inainte sa te muste)

# pentru operatiile pe inima se introduce in corp Potasiu (K+) in cantitati crescute. Acesta produce stop cardiac dar cu inima relaxata.

# cel mai repede se moare de socul anafilactic ( adica practic de socul suferit in Alergii), persoanele care stiu ca sunt alergice si care sunt predispuse la a suferi un soc ar trebui sa aiba mereu la ei o seringa cu adrenalina.

# in supradoze tratamentul de urgenta maxima este injectarea de adrenalina direct in inima. ( se face cu un ditamai acul care strapunge osul pieptului)

Inchei cu speranta ca ultimele curiozitati nu au dat un aer prea morbid postarii.

3 comentarii:

  1. Anonim8.7.10

    :)) vai imi aduce aminte de sala de lectura si lipsa de chef care ma cuprindea cand vedeam cartiliile de microbi ... si teo ... epidemiologia vietii ... :((:((:((
    ps: foarte dragute si SEDUCATOARE chestiutele :))
    Ale P.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu auzisem ca de curand niste "cercetatori" au dovedit ca daca esti insarcinata nu inseamna neaparat ca gandesti mai putin(mai lent).

    Desi asa se explica de ce Ana pune mereu intrebari stupide :))

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos articolul. ma bucur ca inca exista studenti interesati sa invete medicina. succes!

    RăspundețiȘtergere