Cu toate ca nu ma asteptam sa scriu aici despre porfirii, subiectul a ajuns mult prea interesant pentru a nu profita de ocazie. La fiziopatologie lucrari practice mi s-a oferit aceasta tema de studiu despre care a trebuit sa fac o prezentare powerpoint.
Porfiriile au stat la baza formarii a 2 mituri: al vampirilor si al oamenilor-lup (werewolf sounds so much better). Ele sunt, foarte simplist explicat, tulburari metabolice in formarea unei componente din sange. Sunt boli in esenta ereditare dar care in general debuteaza la adult.
Mitul vampirilor foloseste 3 manifestari ale bolii:
1. Fotosensibilitate ! Bolnavii dezvolta rani profunde si greu vindecabile ale pielii, dupa contactul cu razele UV. Pe langa acestea multi prezinta semne de fotofobie in cadrul tulburarilor psihice.
2. Coma ! Afectarea creierului poate duce in cazuri extreme si pana la pierderea temporara a cunostiintei cu instalarea comei in cadrul unei crize. Au existat cazuri de oameni ingropati, fiind considerati decedati si care si-au revenit din criza in mormant. Cum au iesit de-acolo nu ma intrebati, daca erau doar intr-o cripta mai inteleg, dar sa se dezgroape? Oricum ideea e ca ies din mormant... si probabil ca o fac noaptea ca sa nu ajunga inapoi in sicriu.
3. Necesar de sange ! Fiind o afectiune a sangelui, componenta lipsa (hem) se gaseste in sangele altor persoane sau in cel de animal.Si teoretic (ca practic cine se ofera sa verifice) componenta este destul de rezistenta pentru a fi digerata. Asadar daca bolnavii ar bea sange le-ar scade din suferinta bolii.
Mitul oamenilor-lup nu e chiar atat de complex si nici la fel de incitant. Ranile greu vindecabile date de fotosensibilitate pot intr-o anumita forma de porfirie sa cicatrizeze foarte "mutilant". Si cum apar mai ales la nivelul fetei, fiind cea mai des expusa soarelui, pot duce la un aspect foarte salbatic (nu poate forma un bot dar poate distruge complet nasul, ramanand doar narinele). Si totodata aceste cicatrizari se pot asocia cu cresterea anormala a parului, acesta extinzandu-se pe suprafata corpului (pe urma cicatricilor). Acest tip de porfirie e singura care apare de la nastere, incat personal ma astept ca la maturitate (daca ajunge pana aici) bolnavul sa arate complet inuman si sa nu-si arate fata decat in lumina lunii.
ca mi place!foarte interesant, asa ne mai culturalizam si noi, multumim! :)
RăspundețiȘtergerepup , am reusit sa citesc si eu ...nu stiu daca tot ca nu prea stiu sa deschid bloguri ... dar f. frumos ! mai vreau mama , niculina .. ca vad ca a aparut anonim
RăspundețiȘtergeredar de fiecare data trebuie sa scriu profil???
RăspundețiȘtergerePentru mama:
RăspundețiȘtergereDa, daca nu ai cont pe google, care e cel care sustine blogu acesta, sau un blog propriu trebuie sa te indentifici de fiecare data...
Ar trebui sa incerci sa nu mai iei in gluma aceasta "boala".Eu sant diagnosticat cu porfirie si nu ma consider nici vampir si in nici un caz omul lup.Eu ma consider un om putin mai special decat altii ca tine.
RăspundețiȘtergereSi daca vrei sa aflii mai multe despre acest "fenomen" iti stau la dispozitie.
P.S-Cu riscul de a parea narcisist eu ma consider chiar atragator nicidecum "inuman"cum ai spus tu
Chiar nu am tinut un ton de gluma in aceasta postare, sau cel putin nu aceasta a fost intentia mea. Am adorat acest proiect pentru ca mi-a oferit o noua perspectiva asupra unei boli. E o curiozitate care ne face sa intelegem mai bine cum se poate evolua de la o simpla conditie a sanatatii pana la "isterie" in cadrul unei societati neinformate. Am incercat tocmai sa atrag atentia asupra caracterului stintific ale unor mituri.
RăspundețiȘtergereSper ca nu te-a ofensat. Si sincer ar fi interesant sa stiu mai multe, avand in vedere ca deocamdata in facultate nu mi se ofera prea multe oportunitati...
Iar referitor la partea de inuman recunosc ca am extrapolat pentru efectul literar, din ce cazuri am gasit nici o persoana care incetase a arata uman
din pacate ai ramas anonim si eu am vazut cam prea tarziu comentariul...