joi, 8 noiembrie 2012

Am invatat cum sa invat (partea a II-a)

Această postare face parte dintr-un articol mai lung care are următorul plan :
Partea I, Link : aici
1. Notiuni generale legate de igiena studiului
2. Cursurile si materialul de studiu
Partea a II-a, Link : aici
3. Logica si importanta ei
4. Vocabularul profesional
Partea a III-a, Link: aici
5. Generalitati despre memorare
6. Sesiunea

III. Logica si importanta ei

Orice materie are logica ei. Nu aveti voie sa va blocati si sa vedeti totul ca un mare amalgam de memorat. Nu disperati, chiar si materiile descriptive precum anatomia se supun. Trebuie doar sa o gasesti. O data pentru fiecare materie. Dupa ce o pui la punct nu trebuie decat sa o aplicati asemanator unui algoritm. Problema logicii este observata doar in primii ani. Prin exercitarea acestei cautari in mod continuu, ea devine din ce in ce mai usoara pana cand nu mai constientizati procesul.

Cum gasesti logica? Una din metodele esentiale este punerea repetitiva a intrebarilor : Ce/Cine, Cum, Unde, De ce, Cand ? Astfel incat sa iti poti contura clar relatiile existente in explicatii, sa stabilesti cauza, efectul, drumul dintre ele, influentele externe s.a.m.d. Trebuie creata povestea, dar si traita. Ajuta foarte mult sa iti imaginezi actiunea. Sa vizualizezi cu ochii mintii fiecare detaliu. De aceea e mult mai usor sa intelegi un proces in momentul in care vezi un videoclip demonstrativ. Imaginile sunt mult mai usor percepute si intelese de catre creier. Pentru ca ochii ii folosim in permanenta, in orice circumstanta, la orice ora.

Pentru o mai buna intelegere, pentru nuantarea povestii este excelenta folosirea alegoriilor. Exemplu, din biochimie: transportul lipidelor in organism poate fi comparat cu importul marfurilor brute. Dupa ce intra in organism ( tara) lipidele (marfa bruta) au nevoie de niste proteine (camion) care sa le transporte prin limfa si sange (drumuri) de la intestin (vama) pana la ficat (fabrica de prelucrare) unde receptorii (portarul) recunosc proteina ( actele caminonului ). Aceasta va fi internalizata in celula(compartimentul corespunzator al fabrici) unde incep procesele de tranformare in forme asimilabile organismului ( marfa finala)care sunt eliberate apoi din nou in circulatie cu alte proteine pentru destinatiile finale s.a.m.d.

Pe langa povestea in sine este esential sa incepeti sa va creati scheme. Daca le-ati realizat si in liceu, acum e timpul sa le puneti cu adevarat in practica: diagrame, algoritmi (ce bine mi-a prins informatica), si in special scheme sau desene. Mai ales la anatomie. Nu conteaza cat de urate va ies desenele, cu linii strambe, suprapuneri sau adaugiri din plin. Oricum veti fi singurii spectatori. Daca ai conturat tu insuti imaginea, n-ai sa mai uiti cum ai trasat obiectul cutare, ce pozitie are, si in felul acesta realizezi toate raporturile cu restul obiectelor (vedeti anatomia cu raporturile dintre organe). Aveti insa grija sa nu complicati un desen prea mult. Preferabil faceti mai multe scheme decat una care sa includa toate notiunile. Sagetile din schema, care au calitate de sine statatoare precum : se inhiba sau se stimuleaza actiunea tintita, faciliteaza enorm transformarea textului intr-o forma logica si usor de parcurs. Unii profesori sau unele materiale va ofera de-a gata astfel de scheme, profitati de ele !

Trebuie sa iti rezulte la final o explicatie simplista, “babeasca” astfel incat sa intelegi perfect despre ce este vorba. Vorba aceea: daca nu stii sa explici un fenomen astfel incat si un copil sa te inteleaga, inseamna ca nici nu ai inteles cu adevarat. Aceasta este esenta, si in general profesorii vor sa vada daca ai inteles. Detaliile conteaza mai putin (majoritatea oricum le uiti). De fapt conteaza in perspectiva examenului. Dar despre astea vom vorbi in capitolul de memorare.

Daca nu te straduiesti sa gasesti logica, vei uita totul imediat dupa examen. Si ai mare nevoie de respectivele notiuni pentru viitor. Pentru cei de la medicina, va rog sa nu-i bagati in seama pe cei care afirma cum ca medicina inveti abia din anul IV. Baza ti-o formezi in primii ani, urmand ca in anii clinici doar sa combini informatiile de la mai multe materii astfel incat sa-ti conturezi boala si nu-ti mai ramane decat sa adaugi tratamentul. Este vorba despre dezvoltarea vocabularului necesar pentru a intelege tot ceea ce urmeaza. Daca nu intelegi acum, nu ai baza pe care sa construiesti mai tarziu. Si te trezesti chinuindu-te mai apoi sa umplii golurile. Credeti-ma pe cuvant, nu veti avea timp nicicand sa va intoarceti la notiunile peste care ati sarit si sa le reluati in perspectiva intelegerii. Medicina are un ritm de studiu foarte alert.



IV. Vocabularul profesional

Facultatea inseamna specializare. Specializarea vine din dezvoltarea unui anume capitol de cunostiite. Dezvoltare care dupa un anumit nivel de expansiune necesita cuvinte noi, specifice. De ce? Pentru a nu mai fi necesara o intreaga descriere sau enumerare a caracteristicilor unui fenomen, de fiecare data cand vrei sa vorbesti despre fenomenul respectiv. Asadar odata cu facultatea vine si nevoia de insusire a unui vocabular profesional. De aceea nu are nici un rost sa incerci sa conversezi despre detaliile unui job cu cineva din alta ramura profesionala, pentru ca aveti vocabulare diferite, si nu va mai puteti face intelesi. ( De fapt, daca e vorba sa filozofam, pentru asta se face liceul, ca toata populatia sa aiba un vocabular minim comun astfel incat sa se poata intelege indivizii, nu?).

Studiul unei materii se poate face cu mai mare usurinta, daca va insusiti din timp vocabularul necesar. Peste tot avem de-a face cu numeroase prefixe si sufixe care faciliteaza enorm intelegera, pentru ca au inteles de sine statator. Baza medicinii sunt doua prefixe : hiper- si hipo-. Pentru ca orice boala reprezinta un dezechilibru, iar cele doua prefixe vin de o parte si de cealalta a punctului de referinta, le vei intalni in absolut orice boala! Cautati prefixele si sufixele specifice specializarii voastre si insusiti-vi-le. Gasiti ghiduri pe internet care sunt utile pentru orice vocabular profesional. Oricum le veti intalni din timp in materiale si veti obligati sa le invatati. Dar daca le stiti din timp va vor deschide multe drumuri, si veti intelege totul mult, mult mai repede.

In medicina importanta vocabularului este coplesitoare, Nu poti sa acumulezi informatii noi daca nu intelegi cuvintele folosite in text. Si aceste cuvinte vor fi din ce in ce mai specificie. Dar avantajul este enorm si intelegand logica din spatele acestui vocabular veti observa ca puteti deduce esenta unei boli numai din denumirea ei.

Dar haideti sa va dau un exemplu, pe care daca aveti o baza de anatomie si fiziologie ( fie numai cea de la admitere) il veti intelege cu siguranta. Boala: glomerulonefrita membranoproliferativa, deja va doare capul? Haideti sa o rupem in bucati. De la ce credeti ca vine “-nefr-”? Nefron! Si “glomerulo-” deja e usor, e prima portiune a nefronului. Buuun, deci aici e buba, ceva nu e in ordine cu glomerulul. “-ita” este un prefix care sugereaza inflamatia, deci boala noastra implica inflamatie (nota explicativa: Inflamatia este practic reactia de aparare a organismului impotriva unui agent agresor). Ceea ce inseamna ca exista ceva, acolo in glomerul care declanseaza reactia de aparare. “membrano-“ pai acolo la glomerul exista o membrana care functioneaza pe post de sita. Si daca e urmata de “-proliferativa” inseamna ca e ceva acolo care creste si se inmulteste. Si ce se intampla cu o sita atunci cand componentele ei cresc? Se inchid ochiurile. Pai atunci nu se mai cheama sita nu? Inseamna ca va fi alterata separarea. Lichidul nu va mai trece corespunzator s.a.m.d. Observati cum de la doua cuvinte compuse, fara sa folosesc vre-o notiune de nefrologie, am descris elementele esentiale ale acestei boli : exista ceva care imi strica sita din rinichi. Urmeaza sa cercetam de ce apare acel ceva, ce este acesta si ce urmari are stricarea sitei. Asa-i ca am simplificat destul de bine toata problema? Va mai doare capul? :)



Continuarea in partea a III-a

80 de comentarii:

  1. Anonim20.11.12

    Buna, sunt in clasa a11a si as dori sa dau la medicina, dar nu prea sunt obisnuit sa invat ce-i drept, (sunt mediu la invatare, media generala a fost mereu 8).As dori ca sa incep sa ma pregatesc pt medicina, dar cu chimia stau foarte foarte rau, nu stiu aproape deloc chimie.Sunt la un profil uman, de limbi, aici nu se mai face biologie si nici chimie.Tu ce parere ai? Daca ma pun sa invat singur la bio din capitolele care sunt nevoie pt admitere la medicina, am sanse de a intra? Mai am sanse sa invat acum chimia de la 0 facand meditatii? Din pacate ma descurajeaza mereu colegii si chiar si unii profesori, cand aud ca vreau sa merg la medicina raman toti...masca, inteleg faptul ca nu fac parte dintre ce-i mai inteligenti din clasa, dar nu sunt nici printre ultimii, si chiar imi doresc sa devin medic, doar ca imi e si foarte foarte teama, mai ales cand aud cat de greu e... Imi poti da un sfat te rog?
    Multumesc frumos!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand: la care facultate de medicina vrei sa dai? Eu sunt la Cluj si pot sa-ti spun cel mai bine despre cum a fost/e aici. Nu e teribil de greu, dar nici floare la ureche, si e valabil si pt Iasi si Bucuresti. Insa mai sunt o multime de centre la care examenul e chiar destul de usor (pt ca nici calitatea studiului nu e asa de buna). Asa ca nu dipera, daca te apuci de invatat si ti se pare ca tot nu ajungi destul de pregatit pentru centrele mari, poti opta pt unele mai mici. Eu asa am planuit, in vara dau la cluj, si daca nu intru ma duc la unul mai mic.
      In al doilea rand, de ce anume vrei sa te faci medic? Adica ce anume te atrage? Spui ca "chiar imi doresc sa devin medic". Daca motivatia iti este destul de buna, sau daca vrei sa te faci medic pentru ca iti place biologia corpului uman/curiozitatile medicale si te fascineaza (ex. personal) Invatatul o sa mearga ca pe roate si vei reusi cu siguranta unde vrei tu!
      In al treilea ran: Eu am urat chimia, am stat teribil cu ea, rezolvam problemele numai prin aluzii la matematica, si a trebuit sa ma pregatesc toata clasa a 12. Daca esti intr-a 11 nu-i stress. Ai destul timp. Gaseste un tutore bun ca fara e groaznic. Vezi si cum stai cu biologia. Zic asta pentru ca de fapt si de drept la medicina anatomia si fiziologia e baza. Cu chimia crede-ma ca dupa anul 1-2 abia daca mai dai peste ea. Adica o intalnesti numai prin aspectele practice si NIMIC NU MAI E CA LA ADMITERE. Asta a fost stupida drama a facultatii. Nici un pic de probleme sau scheme din alea tampite de desenat.
      Ma gandesc ca e destul de dificil daca esti la profil uman... eu am fost la real pe mate-info... asa ca nu eram experta dar tot faceam materiile respective.
      Ideea e sa inveti sa inveti logic (vezi articol), sa intelegi tot. Si apoi sa exersezi din greu la facut grile ca sa te inveti cu stilul si capcanele lor!
      In ultimul rand NU TE LASA DESCURAJAT. Ce stiu ei? Nimic! Tu trebuie sa stii ce iti place! Sper ca iti doresti medicina pt ca iti place. Mie mi-a placut si nici macar nu am simtit ca am invatat. Uite... primul articol(invat sa invat) a fost scris in prima sesiune... eram mai stresata. In a doua sesiune am luat notele cele mai mari, ajungand prima pe serie, in timp ce eu in sesiune am vizionat vreo doua sezoane din Dr. House (adica nu mi-am zborsit creierii toata ziua! ) Sa nu-ti fie teama ca e extraordinar de greu. Chestia asta este foarte subiectiva, trebuie sa intelegi.
      Am scris destul de mult pentru un comentariu... daca mai vrei sa ma intrebi ceva, orice! sau daca ai nevoie de ajutor simte-te liber sa imi scrii. Poate vb si pe chat sau ceva de genu. Is o fire saritoare si imi plac oamenii pasionati de medicina.
      Si ca sa te las cu o tema de motivatie... Si mie imi era foarte frica sa dau la medicina, dar dupa ce am citit "Rotonda plopilor aprinsi" de Valeriu Anania m-am hotarat. Ti-o recomand, are numai o singura sectiune despre cum a dat la medicina, dar aia merita. Mie mi-a placut cum a reusit sa-si depaseasca problemele...
      Nu uita sa ma contactezi pt orice, :)

      Ștergere
    2. Anonim13.1.14

      Sunt student la medicina in Brasov si tin sa va anunt ca in ceea ce priveste calitatea invatamantului la celelalte centre universitare din afara axei Cluj-Iasi-Bucuresti, te inseli.
      Brasovul este o facultate de medicina tanara, si de-aia nu a avut timp sa-si faca reputatie. Da, admiterea la Brasov a fost mai usoara, dar asta doar fiindca nu are rost sa se introduca o admitere grea atunci cand toti potentialii studenti zboara spre Cluj-Bucuresti-Iasi, unde se calca in picioare pentru un loc. Calitatea actului educativ este, in schimb, foarte buna. Sper ca nu am jignit prin interventia mea. Restul lucrurilor pe care le-ati spus sunt in schimb foarte utile, si as fi vrut sa le fi stiut si eu pe cand eram a 11-a.

      Ștergere
    3. Sper că nu am jignit eu prin afirmația originală. Nu vroiam să implic că celelalte centrele sunt slabe ci doar sub nivelul centrelor mari. Nu m-am exprimat eu foarte bine, îmi pare rău. Informațiile mele vin din faptul că am luat legătura chiar cu cineva de la facultatea de medicină din Brasov (coincidență ? :) ) din același an cu mine, plus de la studenții veniți cu erasmus intern sau de la colegii mei care au plecat cu transmed. M-am putut baza doar pe ce am aflat de la aceste persoane, cu rezerva bineînțeles că toate relatările sunt subiective.

      Ștergere
  2. Anonim20.11.12

    Buna, sunt in clasa a11a si as dori sa dau la medicina, dar nu prea sunt obisnuit sa invat ce-i drept, (sunt mediu la invatare, media generala a fost mereu 8).As dori ca sa incep sa ma pregatesc pt medicina, dar cu chimia stau foarte foarte rau, nu stiu aproape deloc chimie.Sunt la un profil uman, de limbi, aici nu se mai face biologie si nici chimie.Tu ce parere ai? Daca ma pun sa invat singur la bio din capitolele care sunt nevoie pt admitere la medicina, am sanse de a intra? Mai am sanse sa invat acum chimia de la 0 facand meditatii? Din pacate ma descurajeaza mereu colegii si chiar si unii profesori, cand aud ca vreau sa merg la medicina raman toti...masca, inteleg faptul ca nu fac parte dintre ce-i mai inteligenti din clasa, dar nu sunt nici printre ultimii, si chiar imi doresc sa devin medic, doar ca imi e si foarte foarte teama, mai ales cand aud cat de greu e... Imi poti da un sfat te rog?
    Multumesc frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim10.12.12

    Ceau! Sunt Elena, studenta la MG, anul I. Mi-a placut foarte mult postarea ta, dar tot nu imi dau seama cum poti reusi sa gasesti logica in anatomie. Imi doresc sa pot sa vizualizez si sa inteleg traiescturile, raporturile etc., dar nu reusesc si ca rezultat nici nu tin minte. Daca ma gandesc ce se gasea in stanga portiunii superioare a aortei toracice nu mai stiu, iar Netter-ul nu e intotdeauna de ajutor. Am venit la medicica sa invat, sa pot ajunge un medic bun, dar in momentul de fata ma gandesc daca o sa imi iau examenele.Tu cum ai procedat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa te gandesti la corp ca un fel de puzzle 3D, piesele trebuie puse in anume fel ca sa se potriveasca... Ce-am facut eu? Am desenat. La greu. Tot! Toate sectiunile, scheme pt vascularizatie si inervatie. Copiat dupa carte, dar fara sa trasezi pe deasupra, ca atunci nu le mai potrivesti tu. Chiar daca arata ca la extraterestrii, nu asta e important. Incearca sa-ti amintesti de geometria in spatiu de la mate, cat de importante erau perspectivele... Eu mai faceam o chestie... incercam sa-mi imaginez ca sunt organul respectiv, si ma gandeam ca sunt asezata pe nush ce, pe langa mine trece nervu nush care ca sa ajunga la teritoriul lui, in spate e cutarica... Cu cat vizualizezi in mai multe feluri cu atat retii si poti reproduce mai usor.
      Si te sfatuiesc sa nu-ti bati capul cu detalii. Nu trebuie sa stii chiar fiecare arteriuta si exact pozitia fiecarei insertii. Multi colegi nu mai vedeau padurea din cauza copacilor.
      DAR CEL MAI IMPORTANT, fa rost de videoclipurile americane de disectie. TE SALVEAZA de la taaaare multe belele. Pentru te scapa de toate delatiile stupide din carti, iti arata exact cum arata in corp si totul are deodata sens. Eu le am. Daca nu ramai anonima poate pot sa ti le dau... sunt fisiere mari dar se pot gasi modalitati de "sharuire".

      Ștergere
    2. Buna, ajung pe aici la destul timp dupa redactarea articolului, stiu.
      Ma poti ajuta si pe mine cu filmuletele de disecte?

      Ștergere
    3. As avea nevoie de niste filmulete mai complexe . Ma poate ajuta careva ?

      Ștergere
    4. Pentru Oanaaa și Theodora: Momentan sunt în sesiune. Când termin examenele am să îmi fac timp să pun toate filmulețele la un loc pe o platformă online, ca să le pot redistribui mai ușor vouă și la cine mai dorește.
      Sper să vedeți răspunsul meu, dacă ați fi comentat separat știu sigur că gmail vă trimite un advertisment...

      Ștergere
    5. Astept cu nerabdare . Bafta la examene !

      Ștergere
    6. Mă iertați pentru lunga întârziere... dar anul 6 e taaare aglomerat. În acest moment uploadez videocipurile... cu greu.. nu știu dacă încap toate pe acest cont de 4shared, dacă nu încap am să mai vin cu un comentariu pentru următoarele videoclipuri. Oricine cu linkul are acces să downloadeze, dacă aveți cumva probleme vă rog să îmi spuneți. :) Link: http://www.4shared.com/folder/59OKAOI8/anatomie.html

      Ștergere
    7. http://www.4shared.com/folder/DI23olpP/anatomie.html

      Ștergere
    8. Și ultimul : http://www.4shared.com/folder/GaHzY_iU/Cap_si_gat_I.html

      Ștergere
  4. Ionela16.12.12

    Buna!
    Ma numesc Ionela si am 16 ani,sunt clasa a X-a.
    Imi place foarte mult medicina si vreau sa merg pe specialitatea asta...o singura problema:urasc chimia!
    Nu o inteleg de loc,sunt bata la materia asta.
    In generalaa eram fft atenta la ora de biologie si intelegeam ceea ce mi se preda...acum la liceu nu mai inteleg nimic pt. ca profa nu stie sa explice si nu-si bate capul cu noi sa intelege ceva.
    Sunt la profilul textile(am avut media de admitere mica datorita unor anturaje).
    Imi doresc din toata inima sa intru la facultatea de medicina,vreau sa salvez vieti! Dar trebuie s-o iau de la zero..dar nu stiu de unde.
    Imi poti spune de unde si ce trebuie sa invat la chimie si biologie?...sa o iau de la zero...pt ca degeaba invat cv daca informatiile din urma nu le stiu. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ionela. Am sa te rog sa citesti si primul meu raspuns la comentariul lui "ompierdutinvise" ca si completare la ce-ti raspund personal. Si as vrea tare mult sa imi raspunzi daca te ajuta informatiile.
      Si eu uram chimia, dar asa cum am mai raspuns, nu te mai intalnesti niciodata cu genul de chimie din liceu. Aici e totul practic, tintit pe ce e in corp si nu abureli cu formule interminabile. Sau cel putin asa a fost la noi, la Cluj. Si cand inveti chimia prin videoclipuri si treci de la substante la conceptii, parca nu o mai urasti la fel de mult. Chimia urata tine pana la admitere, dupa aia scapi de ea!
      Draga mea, primul lucru pe care trebuie sa il hotarasti este unde vrei sa dai la medicina. Caci fiecare facultate are bibliografia ei. Si recomand sa citesti exact din cartile pe care le cer ei pentru examen. Si la chimie recomand un tutore, daca iti permiti, eu nu m-am descurcat fara. Mai ales daca profii la ore nu va explica. Ai mai ales grija pt clasa a 11a la bio o sa faci anatomie, si aia e toata baza de care ai nevoie. Nu poti sa te transferi? E destul de important un prof bun. Si nici la chimie nu e neaparat sa o iei de la zero... trebuie sa inveti algoritmul de probleme care ti se cer la admitere. Si sa tot exersezi. Trebuie sa tragi doar pentru admitere.
      Daca vrei ca eu sa-ti recomand exact din ce carti si ce anume sa inveti, tine minte ca eu sunt in anul 5, am cam pierdut contactul cu materialele de admitere. Si-apoi pot sa-ti recomand numai dupa ce am invatat eu pentru Cluj. O fac cu placere, si ma pot interesa, dar tu trebuie sa te hotarasti unde vrei sa dai, si sa iei toate variabilele in discutie ! Gen: ofera sau nu camin, cat de departe e de casa, ce prestigiu are facultatea, dupa ce termin ce sanse am, cat de grea e admiterea,cat costa traiul in orasul respectiv, s.a.m.d. Tine minte ca decizia e a ta! Pentru ca tot tu va trebui sa suporti consecintele daca e nepotrivita!
      Dupa ce iti alegi tinta, drumul spre ea se clarifica. Si gasesti resursele si ajutorul necesar.

      Ștergere
    2. Anonim26.1.13

      Buna Teodora! Imi poti trimite si mie acele filmulete americane de disectie de care ai pomenit? Multumesc anticipat si mult spooor!

      Ștergere
    3. daca esti anonim, cum vrei sa ti le trimit ??????

      Ștergere
    4. Buna! Am zis ca ar fi mai bine sa intreb :D adresa mea de e-mail este aionicesei93@yahoo.com Multumesc mult!

      Ștergere
  5. Ionela16.12.12

    Multumesc foarte mult pt.amabilitatea de a-mi raspunde!
    Intr-adevar m-au ajutat informatiile tale.
    Mi-ai demonstrat prin faptele tale ca nu trebuie sa ma dau batuta daca imi place cu adevarat si ca totul e posibil.
    Nu m-am gandit sa ma transfer,dar ma voi gandii.
    Chiar trebuie sa o i-au de la zero cu chimia :P
    Vreau sa fiu pe specialitatea:chirurgie generala...sau chiar si chirurgie pediatrica(imi plac foarte mult copiii),dar mai mult pe chirurgie generala.
    Nu m-am gandit unde vreau sa dau tinand cont de distanta,costul,etc..pentru ca important pt. mine este sa invat si dupa aceea voi vedea ce va fi mai departe.
    As aprecia foarte mult daca mi-ai recomanda din ce sa invat...nu conteaza ca voi avea diferit fata de ce ai avut tu...

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim4.2.13

    Salut!
    Mi-a placut articolul tau si asta pentru ca m-am regasit intr-un fel in ce ai scris....m-am regasit in articolul cu prima sesiune.
    pe scurt: si eu sunt studenta la medicina....in primul an si tocmai trec prin prima sesiune, sau mai bine zis stresiune...si asta pentru ca am dat-o in bara serios si cred ca am subapreciat cantitatea pe care o am de invatat. Poate am crezut ca e simplu si nu mi-am dat inca seama ca e MEDICINA!
    In fine...rezultatul e dezamagire...rezultate proaste.Oricum e o poveste mai lunga....Ceea ce m-a bucurat a fost sa citesc in articolul tau ca ai resusit sa iti revii in a 2 sesiune, care ti-a adus rezultate bune!
    Impartaseste-mi si mie secretul!Ce ai invavat din prima sesiune si cum te-ai stimulat sa inveti si sa nu te lasi batuta in a doua sesiune!
    Oricum felicitari pentru vointa ta!
    O alta medicinista care se lupta cu esecul primei sesiuni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai...Ummm... Am invatat??? :)) Sunt dupa examen, nu ma lua in seama daca ti se pare ca sunt un pic sarcastica. Dar am cam scris tot ce puteam despre cum sa inveti, cum sa inveti sa inveti. Despre cum sa te stimulezi... E mai greu. E o chestie destul de individuala...
      Dar nu stiu de unde reiese ca mi-am "revenit" in a doua sesiune ? Am facut foarte bine si in prima. In a doua nu m-am mai stresat la fel de mult. Atata tot.
      Oricum trebuie sa inveti serios. Cu cat inveti mai mult cu atat stii sa improvizezi mai mult, gandesti medical si te descurci la orice materie. I primii ani e o cantitate uriasa de infomatii. Pune burta pe carte !!!

      Ștergere
  7. Anonim17.3.13

    BUNA! Sunt Alexandra, sunt clasa a 12a si vreau sa dau anul acesta la medicina , Carol Davila Bucuresti. imi e teama ca nu o sa reusesc sa retin toata anatomia pana la examen, am incercat sa tocesc dar am constatat ca dupa o scurta perioada am uitat tot ce am invatat. La momentul respectiv sunt constienta ca sunt in criza de timp si ca doar printr-o minune mai pot invata toata anatomia. mentionez ca am ales a doua materie fizica (cel putin la fizica ma simt mai pregatita). Mi-as dorii daca ai putea sa-mi dai niste scheme ,sa ma inveti mai multe despre logica antomiei, in principiu cum pot sa invat tot manualul de clasa a11a in trei luni. Multumesc anticipat! Sper sa ma poti ajuta in vreun fel.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim5.6.13

    Buna .. Am citit comentariile si articolul.. E foarte interesant! Sunt si eu studenta la MG! As avea si eu nevoie de filmuletele acelea cu disectiile! Daca ma poti ajuta te rog! Adresa mea e : andrada_027@yahoo.com Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Teodora.In primul rand as vrea sa te felicit pentru ca desi tu ai reusit sa-ti indeplinesti jumatate din vis si ai ajuns pana in anul 5,incerci sa-i ajuti si pe ceilalti cu sfaturile si materialele tale.Eu am trecut in clasa 12 si m-am hotarat sa dau la medicina sa spunem accidental.Eu sunt pe bilingv engleza,nu fac biologie si nici chimie si desi mi-a fost teama sa incerc sa ma reprofilez ,am incercat.Vizionand Anatomia lui Grey mi-am dat seama ce vreau de la viata asa ca de cand am inceput vacanta mi-am luat manualul de biologie si m-am pus pe treaba.Imi caut si un profesor bun de chimie care sper sa ma ajute sa o inteleg.Nu stiu daca voi reusi sa invat toata anatomia dat fiind ca invat incet si mi-e teama,tocmai de aceea am ales sa ma duc la Brasov,unde poate concurenta nu e la fel de mare ca in alte orase.Nu ma plang dar as avea nevoie de niste sfaturi.E bine ca invat orice fraza si chichita?Au vreun secret acele teste grila la biologie?E necesar sa retin tot manualul ?Iti doresc din suflet sa devii un doctor excelent ca sa ne poti fii un model.Suucces in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu una nu am obiceiul să învăț orice frază și chichiță. Învăț mecanismele, îmi fac o poveste clară în cap astfel încât să pot să redau sau să recunosc orice parte a acelei explicații.
      Grilele de obicei au secretele lor... noi am avut o carte de grile de la facultate și a prins tare bine să le fac. Sunt capcane la care trebuie să ai mare grijă, în general aici poți întâlni chichițe, dar nu te speria, aproape întotdeauna întrebarea este formulată logic și doar citind atent îți poți da seama jumate din răspuns. Dar ai nevoie de exercițiu și pe deasupra poți să îți fixezi foarte multe noțiuni lucrând pe grile. Eu una mi-am dat seama de multe goluri pe care le aveam rezolvându-le, goluri de care nu eram conștientă având în vedere că citeam mult și aveam impresia că știu...
      Mama avea o vorbă: „dacă știi tot, nu au ce să îți facă”. Adică nu au cum să te dezavantajeze. Știu că te sperie un manual întreg, dar trebuie să știi că în facultate volumul de material al unui manual îl parcurgi într-o săptămână-două, trebuie să te obișnuiești cu cantitățile masive de informații...
      Sper că ți-am fost de folos, și mult succes !!! :)

      Ștergere
  10. Buna Teodora ! Ma numesc Gabriela ( acesta este contul surorii mele ) si anul acesta sunt clasa a 8 a . Vreau sa dau la medicina , insa am o problema, la fel ca aproximativ toti cei care iti scriu . Nu sunt sigura de ce vreau sa fac in viitor. Adica acum , mai mult ca sigur vreau sa dau la medicina , dar pe parcus poate o sa ma razgandesc si o sa imi para rau . Imi pare rau ca nu am invat bine in clasa a 7 a la biologie . Nu ca nu am invatat deloc , dar imi pare rau ca nu am fost mai atenta la ore ( se datoreaza colegilor mei nespus de galagiosi ) , ca am incercat la inceput sa copiez cu caietul intre picioare si ca nu am ramas cu cat mi-am dorit in cap . Am avut note de 9-10 , dar problema este ca notele astea nu se dau pe merit . Daca inveti o lectie sau doua ai nota 10 , d ar le inveti mecanic , nu logic si dupa o saptamana nu mai stii nimic . Bun , te-am clarificat cu situatia mea :)) stiu ca mai am o sansa la liceu sa recapitulez tot la biologie si chimie asa ca ma voi pune pe treaba la liceu. Daca dau la medicina si sunt in situatia mea scolara , am de gand sa dau la un liceu cu profil stiinte ale naturi sa ma bazez pe bilogie si chimie . Cu chimia ma descurc , nu imi fac probleme , insa nici la perfectie nu o stiu , pt ca notele se dau la fel ca la biologie ( cam la toate materiile se mai da cate un 10 din burta ) . Problema si mai mare este ca mie imi este frica de ce va urma . Intrebarea pe care mi-o pun zi de zi si pe care ti-o pun si tie acum este : este chiar asa de greu sa dau la medicina ? Oare o sa fac fata tuturor bolilor , paginilor de invat s.a.m.d ? Chiar este asa cum spun unii ca nu ai timp sa iesi afara nici 5 minute ( pe asta nu o cred deloc :)) ) ? De aceea am navigat pe internet in ultima saptamana nonstoo si am cautat tot felul de blog-uri care sa ma ajute . Si l-am gasit pe al tau . De aceea am inceput sa iti scriu , poate cu putin noroc imi vei raspunde . Pe parcurs vreau sa vad ce domeniu imi aleg insa vreau ceva care sa imi placa . Nu stiu da da exista medicina generala :)) dar vreau sa fac multe operatii . Sunt constienta ca nu fiecare operatie imi va iesi , ca 1 din 10 oameni pe care ii voi opera s-ar putea sa moara , nu vreau sa gandesc negativ , dar asa e . Deci in concluzie vreau sa dau la medicina ( acest gand ,ma bate la cap de o luna ) chiar daca o sa trebuiasca sa invatzi de zi , ora de ora , minut cu minut . Imi asum toata responsabilitate . Dar am spus sa intreb un specialist , ca sa spun asa, si te-am gasit pe tine . Imi place cumgandesti si chiar cred ca ma poti ajuta . Daca mi-ai da niste exemple cu ce domenii exista inmedicina , chiar si ce domeniu faci tu , sa imi spui cum si ce faci acum la facultate etc. Daca mi-ai da si niste ex de carti pe care le-as putea citi ca sa ma motiveze ar fi excelent . Sau niste filmulete , cum ai spus tu , americane ... tot ce are legatura cu medicina . Te pup si sper sa imi raspunzi . O sa intru pe acest blog zi de zi pt a-ti putea urmari postarile . O zi placuta iti doresc ! P.s. Imi pare rau daca am unele greseli , dar scriu de pe tableta :)) :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, volumul de informații pe care îl ceri e prea mare ca să ți-l pot oferi aici, propun mai degrabă să intrăm în contact, mă găsești pe facebook : Teodora Perju (sunt mai multe fete cu numele acesta, dar îmi găsești poza și aici la profil ca să mă recunoști ) și dacă îmi trimiți un mesaj și îmi spui că ești Gabriela de pe blog îți dau add. :)
      Mă bucur mult că te informezi din timp, am mulți colegi care nu aveau habar „în ce se bagă” și probabil că acum regretă unele decizii.
      Dar hai să îți spun de pe acum câte ceva, în primul rând: AI TIMP DESTUL !!! și de ieșit în oraș, și de hobby-uri, și de activități extrașcolare. Avem chiar o organizație a studenților (cred că fiecare facultate are) plină de proiecte captivante.
      Adevărat e că volumul de informații este mare. Dar în final, după ce îți alegi specialitatea, trebuie să îți știi „bucățica” ta. Pentru că nivelul de dezvoltare și al cunoștințelor din medicină a ajuns muuult prea ridicat ca un singur om să le știe pe toate! Dar despre asta ar trebui să intru altă dată în mai multe detalii. Acum că mă gândesc... poate am să fac o postare pe blog despre asta, mai în detaliu :D .
      Pe final vreau să îți zic că există cărți pentru consiliere. În România nu prea se poartă consilierii profesionali, eu una nu am întâlnit în școli, dar știu că materialul există (l-am văzut în biblioteca pedagogilor). Există cărți care să te îndrume în viață, cu chestionare despre personalitatea ta, despre capacitatea pe care o ai, despre dorințele și ambiția ta, se ia aproape totul în considerare, și apoi te încadrează spre anumite meserii care sunt mai potrivite ție. Cred că așa ți-ai da mai bine seama ce te-ar face fericită, și cât poți duce. :)
      Dacă vrei mai multe informații, sau să îți răspund direct la întrebări, caută-mă pe facebook. Baftă!

      Ștergere
  11. Mi-au placut nespus explicatiile tale. fain modul in care asociezi un proces fizico-chimic cu o banalitate din viata omului. Te-as intreba doar, ce o sa ma astepte la UMF Cluj (am inteles ca acolo studiezi)... N-o sa ma stric de cap cu atata informatie? Mi se pare ca stii sa dai un sfat de viata si te-as ruga sa imi scrii si tu. Multumesc anticipat:-*

    RăspundețiȘtergere
  12. Mi-au placut nespus explicatiile tale. fain modul in care asociezi un proces fizico-chimic cu o banalitate din viata omului. Te-as intreba doar, ce o sa ma astepte la UMF Cluj (am inteles ca acolo studiezi)... N-o sa ma stric de cap cu atata informatie? Mi se pare ca stii sa dai un sfat de viata si te-as ruga sa imi scrii si tu. Multumesc anticipat:-*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să ai impresia că te strici de cap, dar în final totul o să fie bine :) ! Doar încearcă să fii sigur că asta e ceea ce vrei. Am de gând ca în curând să scriu o nouă postare despre cum e organizat studiul la facultatea de medicină. Gen: cât de încărcat e orarul, cu trebuie să jonglezi cu timpul, cum e structurată materia dea-lungul anilor. Ca oricine se întreabă cum e atmosfera de la umf Cluj să poată să-și facă o idee.

      Ștergere
  13. Claudiu26.7.13

    Teodora iti multumesc pentru tot ce ai postat pe blog , sincer m-ai incurajat enorm. Eu in toamna asta voi devenii student la UMF Timisoara , stiu ca este un volum mare de invatat , dar mai am timp liber macar 1h ? Si inca ceva ,acuma cat sunt in vacanta nu ar fii mai bine sa citesc cursuri pt materiile pe care le voi urma?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu cum e la Timișoara dar pun pariu că și acolo ai timp îndeajuns. Am cunoscut un tip de la UMF-ul de acolo care venise la noi la congres, și era relaxat așa că nu-ți fă griji.
      Problema asta cu cititul cursurilor mi-am pus-o și eu foarte frecvent. Dar nu știu dacă atitudinea mea este cea potrivită. Eu aș zice să încerci, dar să nu te deprimi dacă se întâmplă să o lași baltă. Cam ai nevoie să îți fie explicată materia. Dacă nu cumva ai o carte grozavă care explică la fel de bine ca un prof... e cam greu să o iei tu de la zero și să înțelegi. Dacă ești curios și pasionat, citește. Dar nu uita să te bucuri de vacanță :) .

      Dacă întrebarea e : este NEVOIE să citesc cursurile? Răspunsul e NU! O să le poți parcurge pe îndelete în timpul anului. Nu uita însă să nu le lași necitite până în sesiune.

      Ștergere
  14. Anonim1.8.13

    Buna! Sunt in clasa a 11 pe profilul mate info.
    am citit documentarul tau. este impresionant. mi-au spus multe persoane ca biologia si chimia trebuie intelese ca o anumita poveste si acum, citind ce ai scris tu, m-am convins.
    de cand eram mica am avut un singur vis: de a ajunge la medicina. imi place enorm de mult biologia deoarece mama este operata pe inima si am dorit dintotdeauna sa o tratez. :) de la cardiologie m-am razgandit catre pediatrie-neunatologie(daca am scris corect :D).
    invat bine, am fost la olimpiada la biologie in clasa a 7-a si a 9. am ajuns pana la municipiu cu premii sau mentiune. in clasa a 10 n-am mai putut deoarece ambele profesoare de care am cea mai mare nevoie pentru a merge la medicina sunt director, si director adjunct si nu s-au mai ocupat de mine.
    la biologie nu am probleme de invatat pentru ca imi place, asa cum ai zis si tu.: pe mine ma atrag curiozitatile din corpul uman. Dar, imi este greu cu chimia. m-am apucat sa invat chimia de clasa a 10a dar nu stiu in ce fel. am inceput sa imi fac rezumate la lectii dar este greu sa retin toate formulele. ma doare capul de la ele.
    sper sa ma poti ajuta cumva :)
    multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă vrei la medicină îți trebuie chimia organică (sau poate foaaarte puțin și din cea anorganică). Eu chiar nu mai știu în ce clase se face ce. Ideea e să înveți doar ce îți trebuie pentru admitere, și să înveți să rezolvi problemele... Așa am făcut eu. Mi-am făcut algoritmi pentru cum trebuie să abordez și să rezolv fiecare tip de problemă și în felul acesta m-am descurcat. Nu știam mai deloc formule... Și astfel am intrat cu brio la Cluj. Așa că învață doar pentru a trece examenul, ai să vezi că pe viitor nici nu o să mai ai nevoie de formule sau ceva de genu. Și eu am fost pe profilul mate-info, să știi că prinde mai bine, te învață cum să gândești.
      Sfatul meu: învață srictul necesar din chimie.
      Sper că te-am ajutat. Dacă vrei să vezi ce te așteaptă ca student la medicină, uită-te peste ultima mea postare.
      Spor.

      Ștergere
    2. Anonim1.8.13

      cand spui strictul necesar din chimie la ce te referi? pe ce ma pot axa? anul asta am facut chimia organica. eu stiu fornulele dar nu pot , nu imi dau seamam cum rezolv problemele.

      Ștergere
    3. Draga mea,
      De cam 5 ani n-am mai avut nici o treabă cu chimia. Nici nu mai știu ce se cere, ce se învață, ce înseamnă polaritate, câte legături are nu-știu-ce moleculă, sau toate acele bazaconii. Dacă întrebi ce să înveți din manualul tău, n-ai nici o șansă de să capeți răspuns de la mine.
      Eu îți spun să te informezi singurică ce facultate îți place și ce îți cer ăia să înveți, aia să înveți. Atât. La noi am avut carte de grile cu problemele pe care trebuia să le știm din chimie. Mi-am cumpărat cartea și m-am pus pe rezolvat probleme.
      Nici eu n-am putut singură, am făcut pregătire ca să îmi dau drumul la rezolvat. Acum nu aș mai fi în stare de nimic...
      Dacă nu vă învață la școală cum să rezolvați (profa mea era o scorpie), și nu știi nici o profă îngăduitoare care să te îndrume, ar trebui să consideri și tu pregătirea... acuma depinde și dacă îți permiți sau nu... Oricum mai ai timp, e cam devreme pentru asta în clasa a 11-a. Dar nu e prea devreme să te interesezi unde vrei să dai la facultate.

      Ștergere
    4. Anonim1.8.13

      Iti multumesc mult de tot.! mi-ai fost de mare ajutor! :) dar tu stii mai bine deci mai am o intrebare. pentru pediatrie ce imi sugerezi ca ar fi mai bine sa invat?

      Ștergere
    5. Abia în anul 5 sau poate tocmai 6 te întâlnești cu pediatria. Trebuie să înveți tot ce întâlnești în cale până acolo :P . Ai încredere în mine când îți spun că orice ai încerca să înveți de pe acum n-ai înțelege/n-ai reuși să reții oricum.
      Dacă vrei totuși măcar să te familiarizezi cu fundamentele, poți să cauți cărți despre embriologie. E singura chestie la care mă pot gândi, care nu necesită cunoștințe anterioare și care ar putea să ți se pară interesantă. Dar te avertizez: embriologia e foarte grea! Ea reprezintă studiul procesului de formare a embrionului/fătului. Defecte în acest proces vor cauza o parte din bolile întâlnite în pediatrie.
      Din păcate nu am vreo carte anume pe care să ți-o recomand (nu mi-a plăcut embriologia, profa nu ne-a ajutat să o înțelegem). Dar cel mai frumos ar fi dacă ai căuta pe internet videoclipuri care să îți explice. În engleză bineînțeles. Apropo, dacă nu știi engleza bine, te-aș sfătui să începi mai bine cu asta și să o pui la punct... o să te ajute enorm de mult. Cele mai bune cărți sunt în engleză. Dar orice limbă străină ajută din plin.
      (tocmai vroiam să îți adaug câteva videoclipuri medicale adunate, dar mi-am dat seama că sunt destul de multe... așa că am să fac o nouă postare pe blog cu ele, ca să le poată găsi/accesa oricine e interesat :) )

      Ștergere
  15. Iti mulţumesc mult pentru aceste postări, ce ţin de metode de însuşire la universitate, pentru că, de fapt, sunt studentă la medicină în anul I şi materialul postat de tine îmi serveşte drept un bun îndrumar, într-un fel :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim30.8.13

    Salutare!! Imi plac foarte mult postarile tale.Ai putea sa imi oferi un email pentru ca as vrea sa iti pun o intrebare la care sunt sigura ca ma poti ajuta cu un raspuns.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog pune întrebarea aici. Dacă chiar nu vrei, intră la profilul meu şi caută în secţiunea Contactaţi-mă.

      Ștergere
  17. Buna , sunt in clasa a 11 a la profilul stiinte ale naturii.Abia am inceput aceasta clasa si as vrea sa ma apuc de invatat pt medicina in special la biologie,dar inca nu am cartile si nici un reper de unde ma pot apuca sa invat.Ma poti ajuta cu un mic reper la inceput?Gen o carte ceva de pe net orice (nu uita ca sunt la inceput si vreau sa o iau usurel) p.s imi doresc din tot sufletul sa ajung la medicina ! Peace ,imi place cum gandesti :3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cât de mult aş vrea să vă fiu de folos, vă rog să vă amintiţi că totuşi sunt studentă în anul 6, nu mai ştiu ce e mai bun pt clasa a 11-a. Sunt totuşi 6 ani diferenţă, şi nu am nici timpul nici noţiunile necesare să mă apuc să aleg o carte din care să învăţaţi voi...
      Eu am învăţat la vremea aceea din MANUALUL de clasa a 11-a. Plus, deşi recunosc că nu am citit tot pentru că pe vremea aceea nu înţelegeam tot, am mai folosit: Anatomia şi fiziologia omului compendiu, Editura Corint, 2006. Încă mai e prin librării.
      Pe net caută singurică, tot ce pot face e : dacă îmi trimiţi tu linkurile, să îmi dau cu părerea referitor la cât de bune sunt...

      Ștergere
  18. buna! Sunt clasa a 12-a si as vrea sa ma apuc singura sa invat pt medicina, la chimie ma descurc destul de bine, si acum vreau sa invat anatomia. Crezi ca as putea sa reusesc, fara meditatii? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DA ! :) Cum să nu poţi? Dacă nu reuşeşti să înţelegi vre-un proces, nu uita să îl cauţi pe net. Şi dacă tot nu merge întreabă-mă, poate reuşesc să mă fac înţeleasă. (Dacă mai ţin minte chestiile de admitere... :P )
      Baftă !

      Ștergere
  19. buna,ma poti ajuta si pe mine cu videoclipurile americane de disectie ,te rog frumos..email-ul meu este mary_cos93@yahoo.com ti-as fi recunoscatoare,mersi anticipat! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim30.1.14

    buna teodora,imi plac foarte foarte mult toate sfaturile tale.m-au incurajat in decizia mea de a da sau nu la medicina.. vreau sa iti spun ca sunt eleva in clasa a 11a pe profilul stiinte ale naturii ,insa sunt cam la pamant cu chimia... sunt in semestrul al doilea.vreau sa devin studenta la medicina. vreau sa ma apuc de meditatii la chimie cat de curand,crezi ca as putea razbate ? sunt increzatoare insa in acelasi timp un pic pesimista deoarece ma gandesc ca nu am timpul necesar sa invat chimia pentru admitere..as vrea sa te intreb tu pe ce ramura a medicinei vrei sa profesezi? din punctul tau de vedere ce ramura este mai frumoasa dar si accesibila? ce parere ai despre Facultate de Medicina Craiova? ..trecand peste,este adevarat cum ca in timpul facultatii nu ai timp deloc pentru alte activitati sau iesiri? Ce faci cand te aflii in momente in care crezi ca nimic nu se leaga si nu mai poti?au existat astfel de momente la tine? de cand am intrat la liceu m am obisnuit sa fiu un pic lenesa , si recunosc ca am lasat-o cam moale cu invatatul. insa acum sunt hotarata si chiar vreau sa intru la medicina , sa invat si sa imi formez viitorul! Crezi ca odata ce as fii studenta la medi as putea retine si invata totul tinand cont de "perioada stand-by" din liceu? nu in ultimul rand as vrea sa te rog mult daca poti sa imi lasi si mie filmuletele acelea despre care ai amintit mai sus pe mail ( am incercat sa accesez site-ul 4 shared dar nu imi dau seama cum pot sa le descarc de acolo) .. Te am adaugat si pe facebook ,iar daca ceva imi mai da batai de cap cu siguranta nu o sa ezit sa te intreb deoarece sfaturile tale mi au fost de un real folos !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimă dragă, să nu te superi dacă îți răspund cam sec și la obiect, am plecat azi la 8 dimineața și m-am întors acum pe la 10:20 acasă așa că sunt cam ruptă, dar dacă nu răspund acum am să uit și nu vreau să las așa un comentariu de luuung fără răspuns :P
      1. Te rog citește întotdeauna comentariile și răspunsurile anterioare ale mele pt că ți se va răspunde la unele întrebări și mă scutești pe mine de repetiții.
      DA. poți răzbate. Am mai zis că și eu eram în urmă cu chimia, nu îmi plăcea și nu o înțelegeam . Dar trebuie să treci de admitere, chimia medicală e foarte puțină și foarte logică. Ia meditații. Fă exerciții multe să înveți algoritmul de rezolvare și ai să reușești. Nu zi că nu ai timp. Dacă nu ai timp de o banală chimie de liceu, nu veni la medicină. Aici trebuie să fii productivă dacă vrei să fi bună
      2. Cardiologie, Reumatologie sau poate Radiologie. Depinde mult prea mult de un singur examen, cel de rezidențiat ca să îmi permit să fiu mai fixată pe o singură chestie. Nu tot timpul prinzi să faci ce îți place/la ce ești bună. Trebuie să iei notă mare la rezidențiat să poți alege ce vrei. (cel puțin cu sistemul existent)
      3. frumoasă și accesibilă ??? pfuiii dragă.. dacă îmi dai o adresă de mail, și dacă știi engleza îți dau o carte despre cum să îți alegi specialitatea, e muuuult prea mult să descriu acum aici ce face fiecare
      4. Facultatea din Craiova e super mega nașpa. Sper să nu te superi pe mine dar am auzit chestii groaznice în privința învățământului de acolo. Ca student cred că e super, petrecere și note bune. Dar nu m-aș lăsa nici ascultată de un proaspăt medic care termină acolo. (Informații primesc doar de la studenții care au fost la conferințe sau cu transmed, sau din articole citite... nu sunt de foarte mare încredere sursele, dar în afară de cele 4 universități mari : București, Cluj, Iași, Tg Mureș eu personal nu am încredere în altele)
      5. mai vezi și rspunsuri anterioare. Ai timp de detoate și de voluntariat, și de smurd dacă te pasionează, și de petreceri, excursii etc. dar să știi că sunt și zile cum e asta de azi pt mine când toată ziua am avut școală. 2 stagii, un curs și o gardă de vreo 4 ore cu 2 pauze de câte o oră strecurate printre. Dar astea sunt cam... 3-4 zile pe an universitar.. și doar prin anii terminali
      6. Toate au sens dacă îl cauți și vrei să înțelegi ! Trebuie să înveți, să găsești surse bune și să te strădui. Dacă nu poți să duci deloc, și nu se leagă deloc ... poate că nu ești făcută pentru așa ceva. Aici trebuie să înveți și să înțelegi foarte multe chestii
      7. pentru mine aceste momente trec imediat. La un search pe internet, sau maxim ajung să întreb un prof. dar medicina e plină ea însăși de necunoscute. să nu crezi că s-a descoperit tot
      8. formezi viitorul ??? serios? prin medicină? ... și la Craiova? mai bine îți faci carieră în altceva sincer. Medic ieși muritor de foame în România, și ca să pleci trebuie să fii foarte bună și recomandabil la o universitate mai bună. Salariu de rezident e minim pe economie, și nici mai încolo nu garantează cineva că ajungi la salarii mari, mama e medic primar și are salariu de vreo... 14 mil (?)
      8. n-ai treabă cu liceul. dar trebuie să înveți mult ! așa că trebuie să îți dai seama dacă ești făcută pt așa ceva sau nu. dacă poți să înveți constant și mereu și pentru... totdeauna practic ( ca medic ai educație continuă, [din nou, dacă vrei să fi medic bun] scapi de școală pe la vreo.. 60 de ani ? )
      9. învață să te descurci. cauți descărcare. dar oricum tu n-ai ce face cu alea. degeaba te uiți la ele acum, nu îți folosesc la nimic.
      10. trimite-mi mesaj pe facebook că eu nu accept request dacă nu știu cine ești. lista mi-e plină de persoane la care nu am dat accept.
      Și ca făcut mi-a picat netul... noroc că am salvat răspunsul.
      Mult spor la învățat ! :)

      Ștergere
  21. Anonim2.2.14

    In functie de ce are un medic salariul mai mare sau mai mic? Ce parere ai despre medicii nutritionisti? Dupa parerea ta,ce alte facultati sunt unele care te ajuta sa te angajezi dupa ce termini (facltati cautate) ? :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Medicii specialisti au in general salarii mici. Mai cresc daca au cabinet privat, daca au garzi, daca lucreaza cu firme de medicamente/protezari, daca sunt cadru didactic in universitati.
      Medicii de familie au salariu format 70% venit pe lista de pacienti (indiferent daca sunt bolnavi sau nu -> nr mare pe lista = salariu mare) plus 30% pe munca efectiva pe care o depune. Astfel automat ajung la un salariu mai mare decat un medic specialist. INSA trebuie sa faci rost rapid de lista de pacienti, ceea ce nu e intotdeauna usor. Se practica si cumparare de liste pt sume fabuloase.
      Nutritionist ar fi bine sa fii in oras mare, sau afiliat pe langa institutii care au nevoie de ei ( bolnavi care merg cu slabire exagerata / obezitate). Noi am facut putina nutritie, dar viata de medic pe nutritie e una relaxata (ca un job normal - nu urgente, nu program lung). N-am habar de salariu.
      Eu am vrut medicina, nu m-am inscris la altceva asa ca nu prea am habar. Din experienta colegilor, NU recomand ASE -> termin[ fff. multi si job pe domeniu gasesti extrem de greu, mai ales pe criza asta. Recomand sa te interesezi de ceea ce se cere acum. De exemplu pe informatica -software e mare cautare, si jobul e practic asigurat de la inceput cu un salariu de inceput mai mare decat ajung eu sa am in vreo 5-6 ani...
      Ca si sfat... nu sari neaparat la o facultate, studiile superioare nu inseamna neaparat salariu mare, vezi mai degraba la ce esti bun(a) si la ce se cere ca servicii. In licee ar trebui sa se gaseasca psihologi capabili de consiliere in cariera ...

      Ștergere
  22. Anonim4.3.14

    Salut ! In primul rand felicitari pentru blogul acesta, imi este foarte de folos ! Sunt in clasa a10a si vreau sa dau la medicina...am cateva retineri avand in vedere ca o sa castig destul de tarziu bani incat sa ma pot intretine...dar parca nu ma pot vedea facand altceva in viata. Tu cum ai fost sigura ca medicina e facultatea pe care vrei sa o urmezi? Mai ales ca ai fost la profil mate-info(daca bine am inteles); ce te-a facut sa urmezi medicina? ,,Simpla" pasiune?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, mă bucur că îți e de folos.
      La fel ca tine, nu mă vedeam făcând altceva. Aveam rețineri și eu, mai ales mă speria studiul pe cadavre, nu neapărat actul în sine ci mai degrabă frica de a nu profana. M-am hotărât definitiv și iremediabil după ce am citit ”Rotonda plopilor aprinși” de Valeriu Anania, să nu râzi :D dar ea a făcut trucul. E un mic capitol acolo în care descrie cum s-a hotărât el să dea la medicină, prin ce rețineri a trecut și el și cum le-a depășit iar asta m-a ajutat mult. Așa că nu știi niciodată ce anume îți dă putere și încredere în deciziile pe care le iei. M-a ținut pasiunea și interesul toată facultatea, chiar și acum mai găsesc aspecte uimitoare, asta îți dă putere mare de muncă.
      Singurul sfat pe care ți-l pot da e să fi deschis(ă). Dacă ești abia într-a 10 încearcă să profiți și să vezi ce fac efectiv doctorii. Cu cât am învățat mai mult cu atât am realizat că medicina este încă foarte limitată, și sunt muuuulte aspecte în care nu putem face mare lucru pentru pacienți. Gândește-te și că în marea majoritate a cazurilor vei lucra cu bolnavi, cu oameni aflați în suferință care te pot vedea ca un magician care are întreaga responsabilitate pentru sănătatea lui ( cea mai mare minciună), te pot privi cu ostilitate ( mai ales în România) din cauză că au impresia că toți iau șpagă și profită de pe urma durerii lui, te poți contrunta cu multe aspecte nefericite ale lumii. Pe de altă parte un singur mulțumesc din toată inima șterge o săptămână de necazuri. Sau să simți un picioruș cum se mișcă în burtica unei graviduțe (fac ginecologia acuma :P ) îți poate înfrumusea ziua.
      Dacă privești corpul uman ca pe un mister magic și dacă ai o personalitate potrivită pentru a lucra cu oamenii, ai toate șansele să fi fericit practicând medicina. (ultima parte nici nu e așa de necesară, mai e nevoie și de cercetători, radiologi și medici de laborator... )
      Baftă și mulțumesc pentru interes.

      Ștergere
  23. Anonim5.3.14

    Multumesc pentru raspunsul rapid! Intr-adevar, inca mai am timp de gandire avand in vedere facultatea pe care vreau sa o urmez, dar nici nu vreau sa trag de timp. Multi mi-au spus ca informatica e de viitor...da, sunt convinsa dar nu reusesc sa gasesc ceva atractiv in asta(chiar daca sunt la profil mate-info momentan; profesorul nu se prea ocupa de noi,dar asta nu e o scuza) in afara de bani care nu sunt un lucru destul care sa ma convinga.
    Si in legatura cu spaga de care se plang oamenii..in orice domeniu se poate lua spaga...invatamant, drept, politie,etc asa ca parerea unora despre medici nu m-ar impiedica :) .
    Intr-un fel ma sperie si multitudinea de informatii, anii grei si lungi...
    Multumesc mult pentru sfaturi, chiar acum caut cartea pe internet. Sunt curioasa daca o sa mai am ,,dubii" dupa ce o citesc.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cartea nu este despre medicină... e o colecție de amintiri cu diverși scriitori. Partea cu medicina e legată de Victor Papilian. Dar poate îți va place :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Anonim9.3.14

    Ce parere ai despre facultatea de medicina din craiova? Se merita sa dau aici?tu ce parere ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu. Nu am auzit lucruri prea bune despre ei. Dar depinde din ce punct de vedere vrei să merite. Vrei să fi un medic de calitate sau vrei doar să termini medicina?

      Ștergere
    2. angy6.4.14

      Am tot citit pe site-uri despre rautatea oamenilor si nu inteleg la ce se refera. Poate intr-un viitor articol o sa vb si despre asta. ,cum e atmosfera de acolo, cum sunt profesorii, Am fost atat de descurajata cand am citit parerile studentilor despre ,,viata la medicina,, , chiar si pe blogul unui medic care spunea cat de greu i-a fost in timpul facultatii si cat de multe a trebuit sa indure, nu a dat mai mute detalii asa ca am ramas cu un are semn de intrebare.
      Am o mare problema cu ,mortii si ma intreb dak nu este deajuns doar sa privesti, poate ca nu dar o sa am de multe ori bisturiul in mana? chiar trebuie sa disec cadavre? eu?

      Ștergere
    3. Răutatea oamenilor vizavi de medici ?
      E însămânțată. În special din perioada comunistă. Medicii sunt cei mai greu de controlat de către o autoritate pentru că au o mare putere proprie asupra pacienților. Un medic bun își poate influența pacienții. Și atunci puterea politică din România a pornit un curent de ură împotriva medicilor, să îi ilustreze avizi de șpagă, nesimțiți și toate felurile, ca să le șubrezească imaginea și astfel să le scadă influența. A rămas mentalitatea aceasta încă... Bineînțeles că nu ajută faptul că multe lucruri despre medicină omul de rând nu poate pur și simplu să le înțeleagă (vezi știrile unde apar niște montruozități de interpretare negativă)... și nici acele ”mere rele” care chiar nu ar trebui să profeseze ca medici.

      Și mie îmi era frică de morți și de profanarea lor și era unul din argumentele contra medicinii. Poți doar să privești. Cel puțin la noi nu ești obligat să pui mâna sau să diseci. Oasele sunt mai greu de învățat fără să te joci cu ele, dar poate la ele nici tu nu vei simți o repulsie... Oricum dispare repede senzația de nepotrivit. Atmosfera face totul în condiții de genu. Sincer știu că în general sunt probleme mari cu procurarea unui cadavru pentru studiul studenților așa că e doar unul la un număr mare de studenți, de une rezultă că poți să îi lași frumușel în față pe cei interesați și tu să te abții.
      La autopsii e chiar și mai ușor pentru că acolo poți din prima să refuzi. Nici nu trebuie să intrii în sală. Eu recomand totuși experiența pentru simplu fapt că te pregătește. Prefer să văd lucruri de acest gen în ”siguranța” unui mediu spitalicesc, în care nu am responsabilitate, decât ”pe viu”, Doamne ferește, să te întâlnești prima dată cu așa ceva în viața de zi cu zi.

      Ștergere
  26. Anonim31.5.14

    Buna!Iti respect opinia in legatura cu Facultatea de Medicina din Craiova, insa tin sa te anunt ca si acolo sunt studenti preocupati de studiu la fel ca si tine, salile de lectura sunt de cele mai multe ori pline, frecventate constant de aproape aceleasi persoane, iar rezultatele obtinute sunt pe masura muncii fiecaruia.Bineinteles ca peste tot exista si exceptii.Orice padure are si uscaturile ei atat in materie de studenti cat si de profesori, in cazul de fata.

    RăspundețiȘtergere
  27. Anonim30.6.14

    Bunaa. Am citit articolul si mi s-a parut impresionant . Chiar m-a ajutat foarte mult si este o metoda grozava pentru a retine toate acele detalii ale anatomiei. Si eu vreau sa merg la medicina si momentan sunt in clasa a 11-a, cu biologia ma descurc, imi place la nebunie insa chimia imi da mari batai de cap.nu reusesc sa fac toate problemele si sa retin toate acele reactii , asa cum sunt ele afisate in grile. Nu vreau sa renunt la medicina doar de teama ca as putea pica examenul de admitere din cauza chimiei. Ador medicina si nu vreau sa fac altceva in viata , o vad ca pe meseria perfecta pentru mine..insa nu am idee cum as putea sa inteleg si chimia .

    RăspundețiȘtergere
  28. Anonim30.1.16

    Buna,Teodora!Felicitari pentru frumosul articol! Eu sunt anul 1 la UMF Carol Davila si am fost mai mult decat entuziasmata atunci cand am ajuns aici. Era tot ce imi doream. Acum...cred ca am sa intru in depresie. Poimaine am primul examen (anatomie) si am uitat tot ce am invatat plus ca mai am subiecte neparcurse. Pur si simplu am ajuns intr-o stare in care nu ma mai pot concentra. Voiam sa te intreb: cum invatai tu? Eu am ramas tot cu metodele din liceu care aici clar nu mai functioneaza. Cand sunt la facultate sunt cea mai fericita,dar cand vine vorba sa invat acasa...mi se face rau atunci cand ma gandesc ca nu pot asimila cunostintele. Toate acestea se intampla din cauza ca nu stiu sa invat. Ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai spune cum se invata la facultatea aceasta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-e greu sa mai completez articolele, tot ce stiam e scris in aceste 3 articole. Sfatul meu e sa nu lasi subiecte neparcurse... chiar daca doar le citesti ca de altceva nu ai timp... asa e in prima sesiune... e normal sa crezi ca nu stii nimic, e semn ca ai invatat mult. daca mergi la cursuri nu mai e asa de mare impactul sa mai recitesti si acasa... eu eram atenta la cursuri si citeam totul minim o data... nu sung genul care sa isi faca conspecte, imi mai faceam niste scheme logice...

      Ștergere
    2. Anonim2.2.16

      Multumesc pentru raspuns. Am luat 9 la examen pana la urma si astfel mi-a revenit increderea in mine. :)

      Ștergere
  29. Anonim18.8.16

    Buna teodora!Am dat sincer peste blog-ul tau si mi se pare foarte interesant,as vrea in schimb sa te rog, sa imi dai niste sfaturi...cum sa incep?mie sincer din totdeauna mi-a placut medicina...si mereu ma gandeam dau ori la facultatea de medicină ori la posliceal pentru asistenta. ..deci niceodata nu mi-am scos medicina din cap si mereu s-a învârtit in capul meu..partea proasta e ca ...eu sunt de la profil uman...unde bio si chimie nu o mai fac din clasa a X-a...eu nu prea sunt cu matematica mai deloc si stiam ca locup meu nu e la real...dar ce vina am daca ma pasioneaza biologia respectiv medicina,stiu ca va fi greu...acum trebuie sa le iau de la 0,chimia niceodata nu mi-a placut...Dar acum imi dau seama ca trebuie sa o învăț de nevoie si imi voi da toata silința...eu m-am hotărât sa dau la medicina fix acum când sunt in clasa a XII-a si culmea când trebuie sa ma pregătesc si pentru bac...ideea e ca vreau sa incep sa invat de prin 15 septembrie când începe scoala ...Dar nu stiu daca ma incadrez in timp si o sa pot invata si pentru bac si pentru admitere.Vreau sa dau la UMF Carol Davila ...te rog eu frumos daca ai timp sa imi răspunzi. .si daca poți sa ma ajuți cu niste sfaturi!Multumesc frumos ca ai avut răbdare sa citesti pana aici!Eu ajung acasa pe la ora 3.p.m si m-am gandit o ora sa mi-o rezerv pentru ce am eu de facut adica mâncat schimbat...înțelegi tu...Si pe urma 2 ore rezervate pentru materiile de la bac după aceea pana la ora 11 maxim - noaptea,sa învăț pentru admitere...crezi ca mi-ar ajunge timpul ?Ca sa invat tot ce e necesar pentru admitere?A si inca ceva...scuze ca te bombardez cu intrebari dar chiar nu stiu cui sa ii cer sfaturi...după ce carte de biologie si chimie ar trebui sa invat pentru admitere?Ok!Multumeeesc foarte mult ca ai ajuns aici cu cititul si ai avut răbdare...ti-as ramane profund recunoscătoare daca mi-ai putea da niste sfaturi!Multumesc frumos ,din nou!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Ma bucur ca si dupa vreo 4 ani de cand am scris aceasta postare, lumea tot o gaseste folositoare.
      Din cate stiu exista profil uman si pe bio&chimie... dar oricum e prea tarziu pentru asta. Sfaturi... sunt cam ruginite pentru ca nu mai stiu cum e cu bacul si admiterea, dar hai sa vedem. In primul rand, internetul acesta magnific iti va zice daca ai nevoie de nota de la bac pentru admiterea la Carol Davila, daca nu ai nevoie, concetreazate pe materiile alea doar cat sa fii sigura ca le treci. Apoi tot pe internetul ar trebui sa gasesti manualele recomandate de facultatea la care dai. De obicei acelea sunt bazele examenului. Stiu ca si eu vroiam sa stiu care e cea mai buna carte de bio dar crede-ma ca nu conteaza decat cea recomandata de facultate, ai sa vezi oricum dupa aia ca oricum nu sunt foarte relevante cartile dinainte de facultate asa ca nu merita sa investesti in ele. Si eu am urat chimia, stai linistita ca in facultate chimia nu mai seamana deloc, e muuuult mai ok. Eu una am luat cateva ore la chimie sa invat algoritmi de rezolvare a problemelor, poate nu ti-ar strica si tie. Dar cel mai important e sa iti iei culegerile de grila din care se va da examenul (din nou cunostiintele mele sunt limitate ca au trecut multi ani, dar noi aveam carti de grila din care iti veneau majoritatea intrebarilor la examen [desi cred ca la Bucuresti erau chiar toate din carte]). Grilele sunt capatai, pentru ca trebuie sa inveti stilul intrebarilor, degeaba tocesti cartea si stii sa o reciti daca nu stii ce anume vrea grila de la tine si cum anume sa faci conexiunile. In privinta timpului de invatat, mie mi se pare exagerat. Ai nevoie de pauze. Citeste toate postarile mele legate de invatat, iti scriu si de importanta echilibrului si a pauzelor. Creierul tau va incepe sa isi ia singur pauze, mai bine ti le programezi tu. Si atentie ca daca vrei sa stai in foc continuu tot anul scolar ai sa clachezi. Chiar daca mult mai putin, nu uita sa te mai si distrezi. Sa te mai detasezi de atata invatat. Esti mai important(a) decat admiterea, pastreaza-ti sanatatea mintala. Timpul iti ajunge daca inveti sa il valorifici. Ti-as recomanda sa incepi o agenda in care sa iti faci un program zilnic cu invatat, pauze, teme, snacksuri delicioase. Pe langa faptul ca te va organiza, functioneaza si ca jurnal de progres. Ai sa te uiti la zilele care au trecut si ai te motivezi vazand cat de mult inveti si cate cunostiinte ai acumulat. Te va ajuta sa fii constanta, pentru ca asta conteaza cel mai mult.
      Sper ca am fost de folos.

      Ștergere
  30. Anonim20.8.16

    Iti multumesc foarte mult pentru sfat!Am crezut ca nu o sa poti sa imi raspunzi pentru ca a trecut mult timp de la ultimele activitati !Dar speranta moare ultima asa ca uite dovata!Iti multumesc din suflet pentru sfaturi!

    RăspundețiȘtergere
  31. Anonim20.8.16

    Ah si inca ceva...matematica este importanta?Pentru ca eu nu prea le am cu matematica mai deloc ...de aceea ma stresez foarte tare din cauza asta si ma cam ia frica!Din cate am vazut din variantele pentru admitere am observat ca sunt in jur de 10 probleme la chimie ...deci daca invat foarte bine as putea sa iau 8...tu ce parere ai?Am motiv sa ma ingrijorez?Iti multumesc chiar din suflet pentru aceste cuvinte ...adica mie una chiar imi e frica...dar sunt foarte hotarata sa dau la medicina ,pentru ca mi-a placut din totdeauna , enorm!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai degraba e important sa intelegi conceptul de algoritm si sa stii cum sa abordezi problemele decat matematica propriu zis. trebuie sa ai minte descurcareata, nu notiuni de matematica

      Ștergere
  32. Anonim21.9.16

    Pentru admiterea la Cluj la medicina trebuie manualul de clasa a11a de biologie, la chimie intrebarile si problemele sunt din clasa a10a si a 11a cele mai multe?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au trecut 8 ani de cand am dat admiterea.... cred ca da, dar nu te baza pe mine.

      Ștergere
  33. sunt in clasa a 12a la un profil de stiinte ale naturii si as vrea sa dau la medicina dar cel mai mult ma retine teama ..imi e frica sa nu fac fata ,sa nu cad in depresie si imi fac scenarii dar sincer,eu sunt invatata sa invat foarte mult deci aici nu ma plang.Admiterea e din manualu de bio cls a XI-a si chimie cls X,XI dar nu stiu daca nu cumva e prea tarziu sa ma apuc de invatat la biologie (chimia o stiu aproape perfect) doar de acum? Si...tu pe ce esti specializata?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca iti este frica de facultate nu e problema. O sa treci fara prea mari suparari. Dar e foarte important sa nu iti fie frica de a fi medic, de munca pe care o prectici zi de zi. Ai scapare si aici, poti sa alegi o specialitate in care sa nu ai mult de lucru si sa nu ai stress (laborator, radiologie...). Dar daca vrei sa lucrezi intr-un spital trebuie neaparat sa vezi cum e. Sa incerci sa experimentezi cum e viata unui medic. Pentru ca aici se prea poate sa nu faci fata. Eu nu am avut astfel de temeri, dar des simt ca nu fac fata, motiv pentru caree trag cu dintii si astept terminarea rezidentiatului si ma jur ca nu voi lucra in spital. Cabinet si gata. Sunt rezident pe reumatologie. Pot avea linistit practica de ambulator. Si aia voi face. Pentru ca la spital trebuie sa nimeresti foarte bine ca sa nu dai cu capul de pereti zilnic. Si nu ma pot baza pe un astfel de noroc in Romania.

      Ștergere
  34. Buna! As avea nevoie pentru fata mea sa-i iau un model de plastic de creier pentru studiu (e la psihologie) Stii cumva unde pot gasi asa ceva? Multumesc! Oana

    RăspundețiȘtergere
  35. Hei, am dat abia acum de acest articol si pot spune ca ma ajuta foarte mult. Eu am dat acum in vara admitere la Carol Davila dar pe partea de medicina militara si nu am intrat iar in aceasta perioada incerc sa iau o decizie, daca sa stau acasa sau sa ma duc la ASE. Stiu ca este foarte greu la medicina si ma gandeasc ca din moment ce nu am intrat din prima nu voi face fata...asta ma descurajeaza foarte tare si ma face sa imbratisez mai mult varianta cu ASE-ul. Mi-ar placea sa stiu parerea cuiva care a terminat facultatea si stie cum e de fapt. merci^^

    RăspundețiȘtergere
  36. Anonim7.8.18

    Buna Teo,ma numesc Ramona si am nevoie sa invat biologia pt fizioterapie la Brasov, am incercat sa invat insa nu inteleg Nimic, deci am nevoie de ajutor.Te rog sa imi trimiti pe adresa de mail ramobv88@yahoo.com linkurile si schemele dupa care ai invatat daca le mai ai. Iti multumesc din suflet pt orice ajutor, chiar am nevoie pt ca vreau sa fac ceva si nu am baze pt asta si cu tocitul nu merge

    RăspundețiȘtergere