sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Am învățat cum să învăț (partea a III-a)

Această postare face parte dintr-un articol mai lung care are următorul plan :
Partea I, Link : aici
1. Notiuni generale legate de igiena studiului
2. Cursurile si materialul de studiu
Partea a II-a, Link : aici
3. Logica si importanta ei
4. Vocabularul profesional
Partea a III-a, Link: aici
5. Generalitati despre memorare
6. Sesiunea

V. Generalitati despre memorare

" Mnemotehnica sau tehnica memorarii artificiale cauta sa organizeze, într-un sistem logic artificial informatiile disparate, pe baza unor principii si procedee ce sevesc la reconstituirea si reproducerea lor precisa. Este vorba de variate sisteme de codificare numerica sau alfabetica a diferitelor categorii de date sau cunostinte; modalitati de imaginare a unor asociatii, relatii, transformari, utilizari sau aplicatii."

"Învatarea eficienta si rapida" de Pavel Muresan
Sincer sa va spun, nu folosesc mnemotehnici in mod curent. Asa cum se explica mai sus, apare nevoia lor atunci cand informatiile sunt disparate, iar in medicina aceasta nu se intampla de regula. O lista de simptome are de cele mai multe ori sens (daca ai inteles boala, vezi capitolul logica). Insa o lista de boli in care poate sa apara un simptom e mult mai greu de corelat. Dar cine isi bate capul sa retina asa ceva? La fel si clasificarile. Bata-le Dumnezeu sa le bata, cine le mai tine minte dupa examen? Oricum, haideti sa vorbim totusi despre cateva tehnici simple de memorare.

Cea mai simpla metoda, pe care sigur ati intalnit-o deja, este folosirea initialelor cuvintelor din enumerare spentru a compune o sintagma care sa se asemene cat de cat cu un cuvant. Ati intalnit-o cand ati invatat culorile : ROGVAIV. Nimic nou sub soare. Trebuie doar sa iti amintesti de ea si sa o aplici. Unele manuale “cool” vi le ofera de-a gata, mai ales cele americane. Fie sub forma de cuvinte, fie am intalnit mini-poezii. Care prin ritm si rima sunt usor de tinut minte si reprodus.

La medicina ne intalnim adesea dificultati in a tine minte numele proprii ale unor boli. Ajuta mult daca reusesti sa faci asocieri care sa-ti sugereze numele atunci cand nu ti-l mai amintesti. Cel mai recent a trebuit sa retin numele sindromului Brown-Sequard, apare la sectionarea unei jumatati din maduva spinarii. Si l-am tinut minte imaginandu-mi o secure maro care se infinge in coloana. Puteti sa realizati cele mai nastrusnice asocieri atata timp cat va sunt sugestive. Va mai ofer un alt exemplu pe care ni l-a sugerat asistentul de biochimie, pentru ca nu reuseam sa tinem minte care pahar e Berzelius si care e Erlenmeyer : BErzelius e paharul CIlindric, tine-ti minte cuvantul BECI. Si ramane ca Erlenmeyer sa fie celalalt pahar. Tot pentru ajutarea memorarii tine si codul de culori prezentat in capitolul II.

Creierul are o capacitate uriasa de stocare. Dar pentru a putea recupera informatiile, avem nevoie ca imprimarea lor sa fie una puternica. Dupa ce ati inteles tot ce era de inteles, ati facut toate deductiile si ati ajuns in punctul in care tot ce va ramane este sa memorati detaliile, trebuie sa antrenati in procesul cat mai multe reprezentari. Scrieti cuvintele sau ideile principale. O data, de doua ori. Nu fugitiv. Incet, fiecare litera, sa fie scris frumos, sa te gandesti in acel moment la tot ce implica acea sintagma, cate cuvinte/ litere are, ce definitie are, tot ce ai invatat. Pronunta! Sau doar mimeaza cu buzele cuvantul, daca esti intr-o biblioteca in care fiecare soapta e monitorizata. Mai ales denumirile proprii. Actul in sine al scrierii sau al vorbirii tot creierul le dirijeaza. Asfel il provoci sa realizeze cat mai multe actiuni cu acea sintagma. La medicina, fiind implicat corpul omenesc, poti sa iti atingi acea parte care e afectata de boala studiata, sau sa reproduci cum arata membrul in cutare paralizie, sau sa te prefaci ca esti bolnav de acea boala, si sa mimezi toate simptomele. Cat mai multe reprezentari!

Curiozitate pe aceasta tema: In cartea “Muzicofilia, povestiri despre muzica si creier” de Oliver Sacks, gasiti o istorioara in care o studenta reuseste sa reproduca la examen in intregime textul din carte. Dar asa, mot-a-mot. Bineinteles ca profesorul a acuzat-o de copiat, si ca sa dovedeasca aceasta, a pus-o sa repete examenul in fata lui. Si studenta a reprodus textul din nou, fara nici o schimbare. Profesorul uimit, a intrebat-o cum a reusit. Iar aceasta a inceput sa cante. Iar versurile melodiei reprezentau textul invatat. A cantat pana la ultimul cuvant, fara sa modifice continutul in nici un fel. Aceasta era metoda ei de invatare.Compunea melodii. Se considera ca muzica este adanc inradacinata in genele noastre, si ca de fapt creierul a fost invatat mai intai sa creeze si sa recunoasca melodii, si apoi sa restrans la limbajul vorbit.
Iar in final, nu uitati de schemele facute la logica, memoria vizuala este cea mai dezvoltata. Si nu uitati sa repetati, repetati, repetati. Caci vrem, nu vrem, repetitia ramane mama invataturii.



VI. Sesiunea

Ma apuca groaza inchipuindu-mi ca acesta este capitolul cel mai asteptat, fiindca acesta e capitolul in care am cele mai simpliste lucruri de spus.

Cea mai importanta este organizarea! Materialul trebuie divizat in unitati bine conturate, preferabil gupate intre ele pe criterii de logica (daca nu au fost predate astfel). Apoi organizarea pe zile a materiei (asta va depinde ce fel de sesiune aveti, metoda se aplica cel mai bine cand aveti destule zile), fara sa uitam sa lasam o zi sau o jumatate de zi sau cat ne putem permite pentru recapitulare. Mai ales pentru materiile abundente. Planul trebuie facut inainte de a te apuca de invatat, si trebuie respectat cat mai bine, trebuie mai ales sa realizezi ce ti-ai propus pe ziua aceea. Eu incep intotdeauna cu ultimele notiuni predate pentru ca de obicei sunt cele cu care sunt familiarizata cel mai putin. Astel voi avea mai mult spor pentru ceea ce nu stiu. Bineinteles ca asta se aplica atunci cand ai invatat in timpul modulului. Iar la recapitulare notiunile trebuie reluate in aceasi ordine in care ati invatat, pentru ca ce ati invatat acu cateva zile o sa va amintiti mai greu.

Foarte important este sa va rezervati intotdeauna destul timp pentru unitatile respective. Daca puteti, combinati capitole mai grele cu unele mai usoare ca sa aveti un echilibru zilnic. Nu uitati si de pauze, asa cum am vorbit la igiena studiului . Ar fi perfect daca dupa ce va terminati materia programata pe ziua respectiva v-ar ramane timp destul sa va relaxati. Nu o luati inaintea programului. Asta se poate realiza doar daca v-a ramas timp berechet. Te destinzi cand stii ca ti-ai terminat materia si poti sa faci ce vrei restul zilei. Va recomand sa va gasiti o activitate cat mai detasanta si relaxanta posibila. In primele mele sesiuni ma uitam seara la cate 1-2 episoade din House MD.

E benefic sa va creati o rutina. Una pe care sa o repetati sesiune de sesiune, an de an. Asfel incat sa va pregatiti spiritual de invatat in regim hard-core, sa va creati dispozitia necesara. Chestii de genu: cum iti bei cafeaua de dimineata, te duci la biblioteca/sala de lectura, poate un mic exercitiu fizic la prima pauza, ce sau unde mananci, cum te relaxezi seara, cam la ce ora te culci. Si va rog eu frumos sa dormiti indeajuns. Daca sunteti oameni seriosi sau mi-ati urmarit sfaturile inca din timpul semestrului, veti putea culca inainte de 12 linistiti. Am auzit colegi care afirma ca ei invata mult mai bine noaptea. Ce sa zic, fiecare cu bioritmul sau, dar nu va furati din orele de somn, se vor intoarce sa se razbune cand te astepti mai putin. Si inca o chestie care ma dispera: SA DORMITI INAINTE DE EXAMEN !!! Eu am emotii cu carul, oricat de bine am invatat. Si am noroc ca pot dormi inaintea examenului. Daca nu puteti dormi din cauza stresului, duceti-va frumos la farmacie/medic de familie si luati-va un somifer sau un calmant usor. Recomand banalul supliment de magneziu. Nu contine nici un fel de bazaconie periculoasa, dar isi face treaba. Ideea e sa faceti tot ce puteti ca sa dormiti. Memoria, ideatia, capacitatea de a rezolva probleme si de a gasi conexiuni se realizeaza in timpul noptii.
Dovedit stiintific: S-a facut un studiu in care s-au pus doua grupuri de adulti sa rezolve niste probleme de matematica. Li s-au dat exercitiile si au fost lasati un timp sa incerce sa le rezolve, dupa care li s-a dat pauza. In pauza, un grup a facut diferite activitati relaxante, iar celalalt grup a fost pus sa traga un pui de somn. Dupa pauza al doilea grup au gasit rezolvarile mult mai usor si mai rapid decat primul grup.
Ultimul sfat ar fi sa va gasiti metode de motivare personala. Voi pentru cine invatati? A cam trecut vremea in care invatati pentru mami si pentru tati. Sper ca nu sunteti la facultate pentru ca v-au impins ei. Pentru voi insiva trebuie sa invatati. Pentru viitorul vostru, pentru locurile in care vreti sa ajungeti, pentru lucrurile pe care vreti sa le aveti, pentru dezvoltarea personala si pentru fericirea voastra.

Iar daca asa nu merge, ramane intotdeauna ciocolata servita ca premiu pentru ca ai terminat capitolul, cu scuza ca activitatea cerebrala din timpul invatarii este foarte intensa, se consuma foarte multe calorii si cu putin noroc nu va veti ingrasa peste masura in sesiune.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Acestea fiind scrise, am incheiat articolul “ Am invatat cum sa invat” . Sper sa va fie de folos.Tonul amical folosit este menit sa va aminteasca ca nu sunt in nici un fel experta. Sunt doar o studenta cu preocupari extracurriculare, care va impartaseste din propriile experiente. Acele experiente care m-au ajutat sa fiu o studenta la medicina buna fara prea multe batai de cap.

Va rog acum sa imi trimiteti orice fel de comentarii aveti referitor la articol. Orice feedback sau orice experienta personala care sa rezoneze cu subiectul.

Va multumesc foarte frumos pentru atentia oferita.

17 comentarii:

  1. Buna Teodora,

    Din întâmplare am dat peste blogul tau si as dori daca ai timp sa mă lamuresti in legătura cu medicina la Cluj pe privat daca poți. emailul meu fiind laura_daniela76@yahoo.com, as dori sa fac medicina dar eu deja am terminat o facultate si având 27 de ani mă gândesc ca este ca este cam târziu!!!!
    Aștept răspuns! Un an nou plin de succese!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lorezaur30.4.13

    Teodora, esti geniala! Cautam de ceva vreme vre-un articol, un fact, ceva, despre tot ce tine de invatat/memorat si ma bucur mult ca ti-am gasit blogul. Eu ma pregatesc pentru medicina si sper din tot sufletul sa intru, problema e ca nu am invatat pe parcurs si acum ma zbat sa trag, sa fac cat mai mult. Sunt convinsa ca esti/vei deveni un medic exceptional!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc frumos. *blush* Mă bucur mult că îţi place şi sper să îţi fie de folos.

      Ștergere
    2. Teodora,ai un suflet minunat! Mulțumesc frumos pentru tot!

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bună, Teodora. Dacă aș închide acum blogul tău fără să îți las un comentariu, după ce am fost prinsă în câteva articole, ar însemna să fiu rea, sau ceva de genul ăsta. Ai structurat foarte bine lucrurile astfel încât să înțeleagă oricine, chiar din felul cum ”arată” articolele se vede modul organizat în care ai reușit să înveți și să fii punctuală în idei.
    Eu am terminat deja o facultate și îmi doresc să dau la stomatologie. Mă apucasem acum doi ani de învățat pt admitere și aveam un spor extraordinar, rețineam imediat, eram motivată și fericită să fac asta. Acum, la 23 de ani, lucrurile s-au schimbat și mă tot chinui să găsesc acea ”inner joy” pe care am avut-o și nu știu dacă mai pot face lucrurile la fel, îmi rămâne doar să sper. Și să mă rog să nu adorm cu capul pe carte, cum mi se întâmplă în ultima vreme :(
    Oricum, îți doresc mult succes mai departe și felicitări pt blog !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Partea asta cu ”inner joy” e cea mai grea. Sfatul meu ? Găsește un partener de studiu. Te poate motiva și înviora. Plus că te înghiontește dacă adormi. Eu acum învăț pentru rezidențiat cu cineva via internet. (Să te tot întâlnești e dificil și oricum e mai confortabil să înveți în mediul tău, plus că nici nu e necesar să fie din aceași localitate ca și tine ).
      Mulțumesc foarte frumos pentru apreciere.
      Baftă și spor!

      Ștergere
  5. Anonim20.12.14

    Buna Teodora! Sper ca rezideniatul nu ti-a dat prea mari probleme de cap si ca acum esti doctor cu acte in regula!
    As vrea sa iti cer o parere. Eu am terminat deja o facultate, sunt casatorita, am si un baietel de 1 an si ma gandesc sa dau la Facultatea de Medicina. Se duce o lupta in mine deoarece mi se pare nebunesc ca la varsta de 30 de ani sa incep asa o facultate grea, insa pe de alta parte realizez ca daca nu fac asta acum probabil ca nu o voi mai face niciodata. Imi pari o persoana pragmatica si as vrea sa te intreb:
    1. Cat timp din zi trebuie alocat studiului astfel incat sa nu ajung sa invat munti de carti in sesiune?
    2. In sesiune cam care era programul tau de studiu? Petreceai mai mult de 6 ore pe zi invatand, in conditiile in care deja parcursesei intreaga materie in timpul semestrului/anului?
    3. Cum s-au desfasurat lucrurile in timpul licentei/examenului de rezidentiat? Tot ca timp alocat ma refer si ca structura de lucru.
    4. Ai mai intalnit astfel de situatii? Mame care sa fie studente la medicina si sa reuseasca sa o termine cu bine?

    Iti multumesc mult pentru raspuns!

    Cezara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună Cezara,
      Sunt foarte bucuroasă că am luat o notă mare. Puteam să îmi aleg practic orice și m-am îndreptat spre dragstea mea... reumatologia :D
      Eu le spun tuturor care îmi scriu, că niciodată nu e prea târziu dacă asta e ceea ce vrei. Treaba ta e să fii sigură că asta e ceea ce vrei. Lumea are o imagine uneori cam idilică despre medicină... Ar trebui să vezi mai bince cu ce se mănâncă ...

      1. Problema e câte ore din zi îți rămân libere după cursuri și lp-uri ... eu am fost mai degrabă super atentă la cursuri decât să învăț seara... în primul an de exemplu aveam un program așa de încărcat încât doar prin weekenduri aveam energia să citesc ceva. (nu pot să uit ziua de luni când aveam de la 8 la 8 cu o pauze.. dar în care mai degrabă trebuia să alergi de la un curs la altul ... ) Dar asta depinde în ce oraș faci facultatea, La București de exemplu nu e obligatorie prezența la cursuri. La Cluj era în proporție de 70% (care uneori înseamnă dreptul la doar o singură absență ) Și da... mai sunt unii profi care nu fac prezența... dar asta mai degrab în ultimii ani...
      2. Nu conta cât ai parcurs din materie... în sesiune cam trebuie să înveți. În primii ani sesiunile erau lungi și îți mai permiteai să mai și respiri. Dar în ultimii ani aveai și uneori numai 1-2 zile la o materie și ... cam învățai toată ziua.
      3. Am început să învăț de la începutul anului 6... dar am colegi care au învățat doar după ce au terminat anul și au luat note mari... pe de altă parte am colegi care au învățat de prin anul 4-5 ... În timpul anului am învățat câte 1-2 ore seara când prindeam și când nu învățam pt materiile în curs... pe urmă am învățat de la 8 dimineața până pe la 6 seara cu pauză de vreo 2 ore de masă... și pe la 8 seara dacă mai aveam putere mai citeam câte ceva... Ideea e să faci grile din timp și să faci multe grile
      4. Am colegă de grupă care are 2 copii... însă îi creștea mai degrabă bunica. Am avut și destui colegi peste 30 de ani. Dacă ai cap prinzi.... dar să știi că cel puțin primii ani sunt încărcați și nu prea ai timp de nimic... numai dacă chiulești ... sau dacă mergi la București.. sau nu știu pe la care facultăți nu face prezența. Cunosc un tip de 45 de ani care a terminat la bucurești și care lucra în timpul facultății ...și zicea că examenele le lua ușor... Colega mea era suuper silitoare și învăța enorm și ne depășea pe toate... dar suferea după copii ... mergea la ei în weekenduri și când mai prindea...

      Acum tu mă întrebi pe mine care am fost pasionată și silitoare... mă durea inima să chiulesc de la un curs care merita ( mai sunt și unele care nu meritau deloc atenția ...) Dar tu va trebui să jonglezi mult mai liber cu orele dacă te apuci.
      Întreabă-te ce anume te întreptă spre medicină. Stai și evaluează forța motivațională pe care ți-o dă. Și dacă e destul de puternică... pune mâna și învață ;)

      Sper că am fost de folos,
      Teodora

      Ștergere
    2. Anonim21.12.14

      Iti multumesc mult pentru raspuns, draga Teodora! Am sa iau in considerare ce mi-ai scris si voi alege in functie de toate informatiile pe care le voi avea la dispozitie, dar mai ales in functie de ce simt ca trebuie sa fac.
      Felicitari pentru faptul ca ai reusit sa lucrezi in domeniul si specializarea dorita! Sa te ajute Dumnezeu sa fii medicul care iti doresti sa fii!
      Cu mult drag,
      Cezara

      Ștergere
  6. Buna!Sunt studenta in anul I si pe primul semestru am avut un program haotic(din cauza ca nu mi-am organizat corect timpul,desigur) si voiam sa iti pun cateva intrebari:
    1.Cam cat timp alocai studiului intr-o zi?De exemplu,dupa cursuri,cand ajungeai acasa cum reuseai sa gasesti energie sa inveti?
    2.Invatai si in week-end sau il lasai pentru relaxare?
    3.Daca invat in timpul semestrului imi va fi mai usor in sesiune?Sau trebuie sa o iau de la capat atunci?
    4.Gaseai timp pentru tine?Eu una ma simt vinovata atunci cand vreau sa ma relaxez. Simt ca trebuie sa invat toata ziua.
    Vreau sa imi fac un program pe care sa il respect,iar articolele tale mi s-au parut cele mai frumoase,de aceea ti-am adresat aceste intrebari.
    P.S. Sper din tot sufletul ca rezidentiatul nu ti-a creat probleme si ai putut alege ceea ce doreai. Mult succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim29.5.16

    Buna, Teodora!
    Numele meu e Ioana, Am 19 ani si am dat anul trecut la medicina la Bucuresti si am luat 60de puncte..si nu am intrat..(s-a intrat cu 75) si am hotărât sa rămân acasă un an sa îmi pun la punct materia.
    La chimie merge super. Am inceput sa inteleg bine materia si sa fie totul ok..insa la bio nu ma pot concentra deloc. Si la simularea de anul acesta am avut un soc când am vazut ca am luat sub 50 de puncte..si deja ma gândesc ca visul meu de a ajunge la medicina s-a dus din cauza biologiei..ptr ca la chimie a fost cât de cat ok. Nu stiu cum sa îmi fixez bine informatia astfel încât sa pot rezolva grilele..ai voiam sa te întreb daca tu crezi ca mai am timp pana în iulie sa recuperez ....
    Multumesc mult !��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fa grile, fa grile, fa grile! Pentru ca nu conteaza atat de mult materialul pe care il retii ci sa gandesti cum vor ei, sa faci conexiuni intre informatii! Fa grile, multe, si de pe la alte facultati. Si ia in considerare sa dai la medicina in alt centru. La bucuresti e competitia extraordinara. Hai la Cluj :D, ceva mai mica competitia, si multe alte beneficii :P

      Ștergere
  8. Nu sunt tocmai studenta eminenta de la medicina, sunt anul 2, am intrat cu mari sperante in cadrul facultatii si undeva pe drum m-am inpotmolit.De fiecare data in sesiune dau inapoi,mi se pare mai usor sa aman examenul,ca apoi sa ajung in punctul critic si fortata de imprejurari sa ajung acolo.Nu imi place sa o zic,dar asa functionez eu,nu sub stres,ci sub mega stres.Dar asta mi se intampla pentru ca nu am un program de invatare,nu am o strategie,nu sunt consegventa in ceea ce fac.Dar nu am fost asa mereu,nu degeaba am intrat la medicina.Gandul asta ma cam amageste sincer..stiu ca sunt buna,de fapt stiu ca pot fi buna,dar mi-am pierdut acel echilibru.Chiar mi-a placut articolul tau,chiar m-a ajutat ca moral si stiu de unde sa incep.De precizat ca nu-mi place sa invat doar ca sa iau examenul,imi place sa invat pentru mine si cunostintele mele,nu-mi place sa ajung in fata examinatorului fara a stii 100%materia,ceea ce iar cred ca ma amagesc sau poate nu..Dar din acest motiv prefer sa aman,sa las examene de la o sesiune la alta..Nu e bine,nimic nu e bine,dar trebuie sa ma regasesc si asa cum ai zis si tu,trebuie organizare, multumesc pentru articol,este foarte placut scris si chiar m-a ajutat.Succes pe mai departe :)Respect oamenii destepti si ii apreciez,vreau sa iti urmez exemplul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu multumesc. Nu am ce sa iti lamuresc, ai inteles tot. Poate pot insa sa iti povestesc doar cum acum, cand incerc sa imi organizez viata ma ajuta foarte mult sa am o agenda (planner). Un caiet simplu in care sa imi notez zilele si ce trebuie sa fac in fiecare zi, si in el sa am un habbit tracker cu care sa ma motivez sa am obiceiuri sanatoase, de citit, de tinut casa curata, de mancat sanatos s.a.m.d. Daca esti curioasa cauta pe youtube bullet journal, sau cauta cum altii folosesc plannere. Eu abia am inceput si nu pot sa zic ca sunt f buna la a-mi respecta lista de "to do", dar am observat ca ma motiveaza. Notarea micilor realizari zilnice ma face sa ma simt mai bine despre mine insami, sa simt ca macar ceva am facut, chiar daca nu perfect, chiar daca nu pana la capat. Pentru ca daca cad in haul "nu sunt buna de nimic", recuperarea e lenta si grea. Asa pot sa ma uit in planner si sa zic, mai... nu-i rau, ceva tot ai facut... n-ai stat pe youtube toata ziua, tot e bine :D . Mult spor. Si mersi din nou.

      Ștergere
  9. Ne poți da un e-mail unde te putem contacta te rog?

    RăspundețiȘtergere