miercuri, 20 octombrie 2010

In alta lume



Ador descrierile bine facute. Acelea care te poarta pas cu pas intr-o alta lume. Sau pur si simplu te ajuta sa vizualizezi locatii necunoscute prin ochii scriitorului. Atunci cand el nuanteaza imaginea prin sentimentele lui, prin personalitatea lui. Daca aceasta difera de a mea, calatoria devine incitanta, trebuie sa ma adaptez mereu la perspectiva sa. Iar daca se potriveste cu firea mea, privelistea vorbeste sufletului meu, ma impresioneaza aceleasi aspecte si totul e in armonie.
O descriere euristica, o intrare in alta lume, o relaxare completa.
Recent am citit Jurnalul lui Anne Frank unde ea observa la un moment dat ca oamenii se straduiesc incontinu sa fuga de ei insisi. Astfel ei ajung uneori sa recurga si la alcool sau chiar la droguri. Solutia personala perfecta e o astfel de transcendere intr-o alta lume...
Efectele secundare sunt minime, iar printre cele benefice, pe langa uitarea de sine si de probleme, ar fi imbogatirea cunostintelor si dezvoltarea perceptiilor. Bineinteles ca efectele benefice in general inceteaza odata cu inchiderea volumui. Si partea proasta e ca majoritatea cartilor creaza o asa zisa "rezistenta"(adica a doua oara nu mai are farmec), sau ca pur si simplu nu orice carte te poate transcede. Am descoperit si cateva comori care au darul de a ma conduce de fiecare data in lumea lor, fantastica si totodata familiara, care imi ofera un comfort psihic pretios (desi acum vor suna oarecum puerile, influentata fiind de varsta copilariei, acestea sunt "Robin Hood", "Winnetou" si "Colt Alb").
Dar cea mai mare pierdere de sine am suferit-o cu "Shogun" si mai ales "Fratii Karamazov", acestea as fi fost in stare sa le citesc cu lanterna sub plapuma.
Si daca tot am atins acest punct trebuie sa mentionez dependenta ca efect negativ si chiar unele manifestari de surmenaj la terminarea unei carti. Din cauza acestora nu-mi mai permit asemenea calatorii in decursul facultatii. Sa ma pierd din nou intr-o carte ar conduce la scaderea performantelor la cursuri si mai ales a celor sociale. Daca intru in acea "transa" nu pot invata, nu pot percepe alta lume.
In prezent audiez "Invierea" de Tolstoi,adica sub forma unei audio-book, inovatie aflata de la frate-miu. Ascult pe unde si de cate ori pot, si imi satisfac nevoile culturale.

Un comentariu: